Detaljrika fasader vid nybyggda Kvarteret Solkatten
I studentstaden Lund har Bonava nyligen färdigställt produktionen av 169 nya hyresrätter. Kvarteret kallas Solkatten och har tagits fram av Liljewall.
Lunds nyaste stadsdel Brunnshög utvecklas mer och mer för varje dag. Nyligen färdigställde Bonava produktionen av 169 nya hyresrätter, som bildar kvarteret Solkatten. JSB står som totalentreprenörer och arkitekterna på Liljewall står bakom framtagandet av byggnaden, från de första skisserna till färdig bygghandling.
Det ställdes hårda krav på att varje kvarter i Brunnshög skulle vara varierat i material och färgsättning. För att möta dessa krav, och samtidigt skapa ett sammanhållet kvarter, valde arkitekterna på Liljewall att klä byggnaden med fasadtegel från Wienerberger, där färgskala och struktur skapar en lugn exteriör – samtidigt som en subtil skillnad i förband och fogar uppnår stora effekter.
Fasadtegel matchar både det gamla och nya
Trots att Lund är en av Sveriges äldsta städer, är en stor del av invånarna allt annat än gamla. Lund präglas nämligen av sitt välkända universitet och av de knappt 120 000 personerna i kommunen är cirka 20 000 heltidsstudenter.
För att möta efterfrågan på bostäder passande för kundgruppen valde Bonava att bygga 169 hyreslägenheter med närhet till natur, kommunikationer och ett rikt kulturliv, där majoriteten av hyresrätterna är en- och tvårumslägenheter – perfekta för studenter.
Till byggnadens valde man att ha puts och plåt på de fasader som vetter mot innergården och fasadtegel från Wienerberger till de resterande fasaderna. En kombination som det ligger många tankar bakom. Erika Brantvall, arkitekt på Liljewall, berättar:
– Vi har haft industriell arkitektur i åtanke under hela processen, med spröjsade fönster och en vacker kombination av puts och tegel på fasaderna. Valet av putskulörer harmoniserar med fasadteglet, så när vi varierar tegelkulören ändras även putsen. Vi har dessutom vågat ha ett fåtal fönsterformat i projektet, vilket skapar ett sammanhållet uttryck tillsammans med teglet. Arkitekturen i Solkatten lutar sig tillbaka mot det gamla, men i en modern tappning. Därför passar just tegel väldigt bra.
Erika Brantvall fortsätter:
– Även kvarterets placering gjorde att fasadtegel passade bra. Spårvagnen kör nämligen precis utanför, och skapar mycket oljud och buller. Tegel är ett bra ljuddämpande material och vi kunde därför utforma väggen på ett bra sätt för att motstå buller.
Mönstermurverk skapar stora effekter
Wienerberger har levererat tre olika fasadtegel till Solkatten. EW2163 Cassis; ett sandfärgat fasadtegel med vita nyanser, EW2135 White Bonasus; en ljusbrun och beige tegelblandning och EW2422 Brune; ett brunt fasadtegel.
För att skapa variationsrika fasader men samtidigt ha ett sammanhållet uttryck, valde Liljewall samma tegelsten återkommande och jobbade i stället mycket med förbanden och fogarna. Erika Brantvall förklarar:
– Vi jobbade med subtila förändringar i kulörer på puts och fasadtegel för att skapa en sammanhållen och lugn färgskala i hela kvarteret. För att skapa variation arbetade vi i stället med olika uttryck i murningsförband och fog. Vi skapade mönster, bland annat genom att mixa liggande och stående stapelförband i stenar av samma kulör. Så genom hela utformningen av fasaden lade vi stor vikt vid detaljerna och kunde på så sätt uppnå stora effekter med små medel.
Fasadtegel – ett bra val till Svanenmärkta byggnader
Även om majoriteten av lägenheterna riktar sig mot unga och studerande, kan man hitta en lägenhet för alla livsstilar i Solkatten – med bostäder på allt från 27 till 92 kvadratmeter. Men oavsett om det är en enrummare eller en fyrarumslägenhet så är varje lägenhet smart planerad och Svanenmärkt för en bra inomhusmiljö.
Projektet var totalentreprenören JSB:s första Svanenmärkta projekt, vilket gjorde att de hela tiden var tvungna att tänka ett steg längre innan de gjorde inköp eller byggde in ett material. För att se till att byggnaden uppfyllde kraven för Svanenmärkningen hade de därför tillgång till både internt och externt stöd under byggtiden.
Att man valde fasadtegel till ett Svanenmärkt projekt förvånar inte Filip Davidsson, försäljningschef på Wienerberger Sverige. Han berättar:
– Svanenmärkningen garanterar att kriterier för bland annat miljö- och hälsofarliga ämnen, energi- och resursförbrukning, avfallshantering och återvinning uppfylls. Även om tegelprodukter inte omfattas av Svanens krav, och därmed inte finns registrerade i Svanens husproduktportal, kan tegel enkelt ingå i Svanenmärkta byggnader. Och det är något vi ser väldigt ofta, tack vare teglets miljömässiga fördelar.