Två nya fasadtegel: Färgat av historien
Vi har just lanserat två nya fasadtegel. Båda har utvecklats med det klassiska röda fasadteglet som utgångspunkt och är både inspirerade av och döpta efter färgpigment med en lång tradition inom byggandet.
Den röda leran anknyter till den skandinaviska byggtraditionen och de röda fasadteglen är både klassiska och populära i dagens byggande.
När vi utvecklade de två nya fasadteglen utgick vi därför från den välkända röda leran, som tillför nya byggnader värme och närhet och bidrar till ett inbjudande universum.
- När vi utvecklar nya fasadtegel strävar vi efter att ge varje tegelplatta skiftningar och liv, så att det slutliga murverket blir levande. Vi använder den klassiska och ursprungliga röda leran som utgångspunkt. Vi strävade efter att respektera traditionen, men samtidigt tillföra en modern känsla genom att ge färgnyanserna lite mer gnista och variation, förklarar Rikke Ask, Head of Product Development och arkitekt hos Wienerberger.
Inspirerade av historiska färger
Den röda leran och den klassiska danska byggtraditionen är inte de enda kulturhistoriska referenserna som de nya fasadteglen lutar sig mot.
Vi har låtit oss inspireras av hur man sedan de första århundradena efter Kristus har arbetat med att blanda in färger, pigment och liknande i linolja och kalkfärg inom byggandet.
Därför har de två nya fasadteglen också fått sina namn med referens till historien, och de klassiska pigmenten refererar till en färgskala som har använts sedan urminnes tider.
Cinnober är känd för sin vackert djupröda och intensiva färg och Dodenkop är namnet på ett brunviolett järnoxidpigment.
Rikke Ask berättar:
- Färger är kultur, tradition och stämningar. Höstens fasadtegelnyheter har alla utvecklats med utgångspunkt från det klassiska röda fasadteglet. En solid botten med värme och tyngd, varefter färgspelet och bränningen slår an tonen. Därför låg det nära till hands att ge de nya fasadteglen namn efter pigment med lång tradition inom byggandet.
Ett miljövänligt val
Det är avgörande för oss att på kort sikt minska utsläppen av CO2 från vår produktion och att på lång sikt skapa hållbara och vackra byggnader som kan stå kvar i generationer.
Därför ingår de nya fasadteglen bara i LESS-serien, vår miljövänliga serie med fasadtegel.
Serien har lägre förbrukning av lera eftersom fasadteglet är perforerat. Det ger fördelar både när det gäller torkningen och bränningen eftersom vi använder mindre energi. Genom att perforera det maskinslagna fasadteglet och bränna med biogas har vi lyckats minska CO2-utsläppen i produktionen med 60-80 procent. Det lägre miljöavtrycket är naturligtvis dokumenterat i produktspecifika EPD:er.
- Att tänka på miljön när vi utvecklar nya produkter är det enda rätta. Vi måste göra en omställning i grönare riktning både för klimatet och byggandet. Och det är samtidigt en av förutsättningarna för att vi ska kunna nå våra egna mål om en CO2-neutral produktion senast 2050, avslutar Rikke Ask.
Läs mer här