Satsar på cirkulärt byggande i samarbete med CCBuild
Kungsbacka kommun genomför just nu flera VA-projekt i partnering med ByggDialog AB. För att bland annat skapa förutsättningar för återbruk i projektet har man nu valt att ingå ett samarbete med Centrum för cirkulärt byggande.
CC Build är bygg- och fastighetssektorns gemensamma arena för cirkulärt byggande där anslutna aktörer kan samverka och ta del av nätverk, kunskap och digitala tjänster. Det finns även en produktbank och marknadsplats för köp och sälj av återbrukbart material. Målet med arenan är att stötta branschens omställning till mer cirkulärt byggande och stärka marknaden för cirkulära produkter och tjänster.
– Kungsbacka kommun har en hög hållbarhetsprofil och har därför valt att samarbeta med CCBuild i i våra byggprojekt med målet att minska mängden användbart material som slängs. Genom att ta tillvara på befintliga resurser kan vi minska både miljöpåverkan och kostnader, samtidigt som vi bidrar till ett hållbart samhälle både nu och för framtiden. Vi ser stor potential i det här samarbetet, säger Joakim Ekberg, projektledare Kungsbacka kommun.
Framtidens avloppsreningsverk byggs i Kungsbacka
Flera avloppsreningsverk i kommunen ska genomgå en rejäl modernisering för att svara upp till kapacitetsbehov, miljökrav och säkra framtidens försörjning. Ölmanäs avloppsreningsverk är först ut i raden av projekt. Utöver miljö- och arbetsmiljöhöjande åtgärder ska verket byggas ut för att ge plats åt ytterligare ett reningssteg, ny slamavvattningsanläggning och ny mekanisk rening. I samband med ombyggnation byggs även en markförlagd solcellspark med effekt på 250kW. Byggnationen startar i maj och blir då ett pilotprojekt med CCBuild.
– Vårt mål är att använda återbrukade produkter så gott vi kan samt sälja det vi inte själva behöver vidare via CCBuilds portal. På så vis får någon annan möjlighet att återanvända produkterna, som ett cirkulärt kretslopp. Utöver de vanligaste sakerna som går att återbruka som ex. undertak, fönster, dörrar m.m. så vill vi undersöka att möjligheten att återanvända även processutrustning, maskiner och pumpar. Det finns en lucka i marknaden där idag och det är ett område som vi i projektet vill kika vidare på, säger Jonas Hesselroth, projektchef på ByggDialog.
Vill bidra till cirkulärt byggande
Av Sveriges totala mängd avfall kommer en tredjedel från byggande och rivning, men mycket av det håller så hög kvalitet att det kan fortsätta användas. Mattias Eriksson är projektingenjör på ByggDialog och ser fram emot samarbetet med CCBuild.
– Som byggentreprenör har vi ett ansvar att se till att våra byggprojekt blir så hållbara som möjligt, både under byggnation, drift och förvaltning. Det ställer stora krav på alla parter i ett byggprojekt och att det finns en hög grad av samverkan mellan olika aktörer i byggkedjan. Samarbetet med CCBuild ligger helt i linje med vårt hållbarhetsarbete och vårt sätt att jobba i samverkan. Det kommer inte bara ge oss möjlighet att få mer kunskap till projektet och vår egen organisation, utan också möjlighet att bidra till utvecklingen av cirkulärt byggande i branschen. Det känns riktigt bra, säger Mattias Eriksson.
Kontakt
Jonas Hesselroth, 010-459 89 65