Facket varnar regeringen
I ett gemensamt brev till svenska regeringen uttrycker Europeiska bygg- och träfacket (EFBWW) och europeiska federationen för arbetsgivare inom bygg- och träindustrin (FIEC) sin oro över att förslaget om att slopa anmälningsplikten vid korta utstationeringar kan missbrukas av oseriösa företag. Förslaget kommer från det svenska ordförandeskapet i EU och innebär att både anmälningsplikten och A1-intygen tas bort för tjänsteresor och korta utstationeringar.
Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads och ordförande EFBWW, menar att detta skulle ge svenska myndigheter sämre kontroll över vilka personer som arbetar i Sverige och öppna upp för mer fusk med socialförsäkringen, ökat utnyttjande av arbetare och osund konkurrens.
Enligt EU-förordningen 883/2004 måste utstationerade arbetare anmäla detta till Försäkringskassan och få ett A1-intyg. Redan idag används kryphål i regelverket av oseriösa företag för att undvika sociala avgifter, vilket särskilt drabbar byggbranschen och leder till osund konkurrens samt att arbetare saknar socialförsäkringsförmåner.
Både EFBWW och FIEC anser att anmälningsplikten måste kvarstå för alla utstationeringar av byggnadsarbetare. Organisationerna vill nu ha ett möte med den svenska regeringen för att förhindra att förändringarna i förordningen drivs igenom.
Den svenska arbetsgivarorganisationen Byggföretagen reserverade sig tidigare i år mot ett gemensamt uttalande från sina europeiska kollegor om frågan. Johan Lindholm uttrycker förvåning över att både regeringen och Byggföretagen väljer en annan väg i denna fråga, trots att arbetslivskriminalitet och arbetskraftsinvandring är viktiga ämnen för diskussion. Han anser att regeringens förslag gör det svårare att kontrollera vilka som arbetar i Sverige och beskriver situationen som "helt oacceptabelt".