Arbetsplatsinspektioner avslöjar allvarliga säkerhetsbrister
Totalt har cirka 60 arbetsplatser på Öland och Gotland inspekterats i en gemensam insats av Arbetsmiljöverket och Polismyndigheten, där även Kronofogden och Arbetsförmedlingen deltog på Gotland. Syftet med inspektionerna var att bekämpa arbetslivskriminalitet inom branscher som är särskilt utsatta för fusk och brottslighet.
På Öland och i Kalmar besöktes närmare 40 arbetsplatser, varav elva byggarbetsplatser visade sig ha så allvarliga brister i fallskydden att arbetet stoppades. Helen Magnusson, enhetschef på Arbetsmiljöverkets avdelning för myndighetsgemensam kontroll, kommenterar situationen.
– Vi ser tyvärr för många byggnadsarbetare som jobbar på hög höjd utan, eller med bristfälligt, fallskydd.
Myndigheterna kontrollerade även om de utländska arbetstagare som fanns på plats var anmälda som utstationerade. I de flesta fall hade företagen följt reglerna, men det fanns också några utländska arbetstagare som inte var anmälda som utstationerade.
På Gotland inspekterades över 20 arbetsplatser inom bygg, restaurang, verkstad, livsmedelsproduktion och växthusverksamhet. Dessa inspektioner resulterade i sju omedelbara förbud mot fortsatt arbete på grund av brister i fallskydd på byggen och farliga maskiner. Arbetsmiljöverket fann även brister med en obesiktigad lyftanordning. Flera företag riskerar nu att få betala sanktionsavgifter.
Fakta om myndighetssamverkan mot arbetslivskriminalitet
- Nio myndigheter samarbetar för att motverka arbetslivskriminaliteten: Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten, Skatteverket och Åklagarmyndigheten.
- Sedan 2018 har myndigheterna gjort cirka 8 000 gemensamma kontroller. Arbetsmiljöverket är samordnande myndighet.
- Myndigheterna gör löpande oanmälda kontroller tillsammans i branscher där det finns risk att arbetslivskriminalitet förekommer. Varje myndighet kontrollerar utifrån sitt ansvarsområde.
av.se