23948sdkhjf

Stor skaderisk vid arbete på byggställningar

Det senaste decenniet har det skett tio dödsolyckor om året inom bygg- och anläggningsbranschen och fallolyckorna utgör cirka 22 procent av döds­olyckorna.

För den som arbetar på ställningar är risken att skada sig på arbetet ungefär fem gånger högre än i övriga arbetslivet. Detta skriver Byggnyheter och hänvisar till Arbetsmiljöverket.

– Det under det senaste decenniet i genomsnitt inträffat tio dödsolyckor om året inom bygg- och anläggningsbranschen, berättar Agneta Axelsson handläggare bygg- och anläggning, på Arbetsmiljöverkets avdelning för regler och internationella frågor, för sajten.

Cirka 22 procent av dödsolyckorna är rena fallolyckor. Sen är det många som skadas. Ungefär 4 000 olyckor leder varje år till skador och sjukfrånvaro, oftast till följd av frakturer.

Agneta Axelsson berättar att många olyckor hade kunnat förebyggas med bättre risk­bedömning och skyddsanordningar.

– Olyckan kan bero på att det saknas skyddsräck­en, att en ställning inte är komplett, att dess arbetsplan inte är helt täckt med plank eller att avståndet mellan ställningen och fasaden är för stort. Även en felaktig användning av arbets­plattformar har lett till fallolyckor säger Agneta Axelsson.

Om en gemensam skyddsanordning saknas behöver arbetsgivaren, som enligt lag är ansvarig för de anställdas säkerhet, välja ett väl genomtänkt personligt fallskydd och se till att det finns säkra förankringspunkter på taket. Finns det en uppenbar risk för allvarliga olyckor kan Arbetsmiljöverket stoppa verksamheten.

– Arbetsmiljöverket kan även utkräva en sanktionsavgift för företag som bryter mot reglerna för fallskydd eller använder det personliga fallskyddet på fel sätt vid bygg-­ och anläggningsarbete, säger Agneta Axelsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079