23948sdkhjf

Nära cirkulära golv – ny kollektion med återvunnet material

Tarkett har lanserat ett nytt vinylgolv, iQ Loop, tillverkat av minst 65 procent post-konsumentmaterial vilket innebär en halvering av CO2-utsläpp* jämfört med tidigare iQ-golv från Tarkett.

Tarkett meddelar att de gör en ansats att närma sig cirkulära golv i och med sin lansering av kollektionen iQ Loop. Parallellt med produktlanseringen presenterar de också konceptet Join the Loop, en uppmaning till fastighetsägare, entreprenörer och golvläggare att återvinna mer material, både genom spillåtervinning och utrivning av golv.

Utvecklingsarbetet startade med målsättningen att skapa en ny produkt av allt iQ-material som skickas tillbaka till Tarketts fabrik och återvinningsanläggning i Ronneby för återvinning, oavsett färg. Slutsatsen blev att en ny produkt kan innehålla 65–70 procent återvunnet golv, om man fortsatt ska kunna styra golvets design.

Gamla plastgolv utgör en enorm potentiell råvaruresurs, skriver Tarkett. Enligt uppgifter från IVL finns det 145 miljoner kvadratmeter plastgolv i Sverige, som skulle innebära en koldioxidbesparing om uppemot en miljon ton om det återvanns istället för att kasseras.

– Tarkett hoppas att konceptet Join the Loop ska få fler att återvinna material istället för att skicka det till förbränning eller deponi. Som incitament kommer produkten iQ Loop främst erbjudas kunder som bidrar med material. Många pratar om återvinning, men det är skillnad på material som kan återvinnas och ett material som faktiskt återvinns, säger Fredrik Hydén, Sverigechef på Tarkett, i en kommentar.

Då materialet består av så stor andel återvunnen råvara i olika färger som blandas blir resultatet; grått. Kollektionen iQ Loop har tagits fram i nära samarbete mellan Tarkett och Note (design studio) och består av sju varma, kalla och neutrala grå nyanser. För Note, som tidigare designat Tarketts färgstarka vinylgolvskollektion, var det först ovant att vara enbart arbeta med grått.

– Vi jobbar gärna färgstarkt, använder vi grått är det oftast i material där färgen förekommer naturligt, så det kändes först begränsande att bara arbeta med grått. Men de snäva kriterierna blev snart en kreativ tillgång, vi kunde fördjupa oss och arbeta fokuserat men brett inom det gråa spektrumet. Det är ett väldigt speciellt projekt för oss att vara en del av då resultatet av projektet är något mer än bara produkten, att det är hållbart genom så många led, säger Charlotte Ackemar, produktdesigner på Note.

*EPD S-P-12403

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078