Tekniska lösningen bakom prisbelönta bygget i Malmö
I Malmö hamn ligger Gjuteriet, en klassisk gammal industribyggnad som påminner om stadens varvshistoria. Idag är byggnaden varsamt restaurerad och rymmer bland annat Oatlys huvudkontor.
Byggnaden vann Malmö stads stadsbyggnadspris 2023.
Fastighetsägaren Varvsstaden har utvecklat fastigheten tillsammans med arkitekterna Kjellander Sjöberg. Ett övergripande mål var att uppnå höga standarder för återbruk.
I byggnaden fanns redan en stålstomme med en travers som använts i varvsverksamheten, men för att rädda och utveckla byggnaden behövdes en ny stomme som skulle vara av trä. En av flera utmaningar var att den nya stommen skulle skapas inom den befintliga stålstommen och väggarna av tegel.
Uppdraget att producera den nya stommen av KL-trä gick till Martinsons och tillverkningen skedde i deras fabrik i Bygdsiljum med trä från området. Tyréns fick uppdraget att modellera trästommen och projektera bygghandlingarna.
André Vik, konstruktör på Tyréns, kommenterar i pressmeddelandet hur de använde arbetsverktyget Tekla Structures i projektet.
– Vi utgick från en 3D-modell från arkitekten på den bevarade delen. Vår detaljerade, byggbara Tekla Structures-modell tillsammans med den tidigare modellen blev en nyckel för att hitta lösningar på knepiga problem. Vi kunde till exempel testa hur saker relaterar till det gamla, ta hänsyn till större variationer som att det fanns flera olika material i knutpunkterna, förklarar André Vik.
Det som syns i den byggbara modellen används som grund för montageritningar och tillverkningsunderlag, vilka genereras direkt i modellen.
– Det skapas en stark koppling i alla led. Med Tekla Structures vet vi att det vi modellerat kommer att tillverkas korrekt och monteras enligt plan, säger André Vik.
I projektet Gjuteriet användes verktyget inte bara för att skapa en byggbar modell och generera ritningar, utan även för att hämta in alla materialmängder.
– Precisionen när det gäller råvaror så exakt att det enkelt går att generera mängdningslistor, från kilo trä och stål till enskilda antal spikar och skruvar, säger André Vik.