Prisregn på Nordbygg
Årets byggkvinna till Alice Olsson från Karlströms bygg och platt
Om priset: Årets byggkvinna grundades av Byggföretagen och Bygg-Sandra. Syftet med priset är att lyfta fram kvinnliga förebilder. Övriga finalister var Susanne Hallberg, regionchef PEAB och Therese Lindström, träarbetare och personalchef Johannishus Bygg.
Om vinnaren: Alice Olsson har arbetat som plattsättare i 12 år och studerar nu till byggnadsingenjör.
Ur motiveringen: Årets byggkvinna visar på alla fantastiska utvecklingsmöjligheter inom bygg och anläggning och har en vilja att driva förändring och vara en positiv kraft i branschen. Framtiden är hennes!
Guldmedaljen till Evolve Recycled från Nordsjö
Om priset: Tävlingen är ett samarbete mellan Nordbygg och Svensk Byggtjänst. Tio produktnyheter nomineras årligen. Produkterna är utvalda från Byggkatalogens nyhetsbevakning under 2023 och hyllar en innovativ produktnyhet.
Om vinnaren: Medaljen tilldelades Nordsjö för Evolve Recycled, som innehåller upp till 35 procent återvunnen färg.
Motivering: Evolve Recycled pekar mot ett skifte inom återvinning där överbliven färg kan användas på nytt i en kommersiell produkt. Det är något som juryn tror har potential att få stort genomslag. Att säkerställa en så pass stor återanvändning och därmed minska färgens resurspåverkan uppfattas såväl värdefullt som nytt.
Nya ögon på trä till Simon Viklund och Tore Lagerquist på Chalmers tekniska högskola (CTH)
Om priset: Stockholmsmässan/Nordbygg i samarbete med Svenskt Trä, med stöd av Sveriges Arkitekter, står bakom Nya ögon på trä där tävlingsuppgiften i år var att skapa en träffpunkt/mötesplats med scen, som ett innovativt och spänstigt blickfång med trä som material för arkitektonisk gestaltning. Vinnarbidraget har uppförts i entréhallen på Nordbygg 2024.
Om vinnaren: Vinnare i år blev Simon Viklund och Tore Lagerquist på Chalmers tekniska högskola (CTH) med bidraget Massor i rörelse.
Ur motiveringen: En välproportionerad och genomarbetad stomme i limträ utgör ramverk för en mötesplats med scen och sittplatser. Limträkonstruktionen kompletteras och kläs med CNC-frästa, bearbetade massiva träskivor, som får ett tydligt läsbart textilt uttryck, där materialet i sig blir ornamentik.
Glaspriset till E.ONS kontor Sjustjärnan i Malmö
Om priset: Glasbranschföreningen delar ut Glaspriset till större projekt, hela eller delar av glasbyggnad. En oberoende jury väljer vinnaren utifrån kriterierna arkitektur, funktion, innovation och hållbarhet utsåg vinnaren.
Om vinnaren: Årets vinnare blev E.ONS kontor Sjustjärnan i Malmö. Representanter från byggherren Castellum, arkitekten Kanozi arkitektur, glasentreprenör: UBA Glas & Fasad och byggsystemet Schüco mottog priset.
Motivering: Projektet tilldelas Glaspriset 2024 för sina höga ambitioner gällande framtidens arbetsmiljö där inte minst den rika glasarkitekturen bidrar till hälsa och välbefinnande för de anställda. Genom detta projekt har glasarkitekturen med dubbelglasfasader en glädjande renässans i Sverige.
Glaspärlan till Lisas World i Östermalms saluhall
Om priset: Glaspärlan är Glasbranschföreningens tävling som uppmärksammar de mindre glasbyggnadsprojekten som exempelvis en ombyggnad, en tillbyggnad eller en detalj i glas som ger en ny dimension eller tillför byggnaden nytt uttryck.
Om vinnaren: I år tilldelades priset Lisas World i Östermalms saluhall
Byggherre: Lisa Elmqvist, Östermalms Saluhall, Stockholms Kommun
Arkitekt: Jeanette Karsten
Glasentreprenör och leverantör: Printglas
Byggsystem: Laminerade glasskivor med unika foton m. specialinfästningar.
Motivering: Glaspärlan 2024 tilldelas för sin poetiska och innovativa ton att använda laminerat glas. Där motiv, kulör, belysning, transparens och translucens skiftar och varieras på ett vackert sätt. Lågmält och häpnadsväckande.
Stora Inneklimatpriset till Locum för sensum AI - digitaliserad OVK
Om priset: Stora inneklimatpriset delas ut av Slussen Building Services i samarbete med Energi- och miljötekniska föreningen, Svensk Ventilation och Svenska Kyltekniska Föreningen.
Om vinnaren: Locum för sensum AI - digitaliserad OVK
Motivering: Vinnaren har utvecklat ett system som i realtid mäter och dokumenterar luftflöden, tryck, temperaturer och andra viktiga inneklimatparametrar. Systemet underlättar för driftorganisationen att löpande kontrollera, justera och verifiera ventilationens funktion. Dokumentationen uppdateras digitalt och automatiskt med korta intervall. Därigenom bidrar det till goda möjligheter för fastighetsägaren att ligga steget före i strävan att skapa och vidmakthålla bra inomhusklimat i energieffektiva byggnader.
Nyheten Årets plåtinfluerare till Emelie Persson
Om priset: För första gången någonsin delade Svensk Byggplåt ut priset för Årets plåtinfluerare. Det är en utmärkelse som ska gå till en person (max 40 år fyllda) inom byggplåtbranschen som flyttar fram positionerna inom hållbarhet, innovation, arbetsmiljö, inkludering och/eller rekrytering. Hen är en inspiratör som driver förändring och utveckling i en positiv anda och har gjort så över tid eller via specifika och betydande insatser. Årets Plåtinfluerare är därmed ett föredöme och representerar även den yngre generationen som nu formar framtidens byggplåtbransch.
Om vinnaren: Vinnaren blev Emelie Persson, vd Björn Perssons plåtslageri (även grundare av Takinformation AB och delägare i Flygheds Tak AB), Stockholm
Motivering: Emelie får folk att lyssna och hon driver på branschens utveckling inom en mängd olika områden. Hon är ofta först med att testa nytt, hon står för en schysstare och mer inkluderande bransch och ser handgripligen till att arkitekter och fastighetsägare med flera får prova på att jobba med plåt. Hon sprider arbetsglädje, kunskap och en vilja att utvecklas och hon gör det på ett öppet och aktivt sätt till kollegor, studenter och branschen i stort. Emelie når även många olika intressegrupper utanför branschen, ofta via sociala medier.