Koldioxidnegativ isolering gjord på svamp
Genom att introducera svampmycelsporer till spillvirke har det brittiska bioteknikföretaget Mykor skapat ett helt komposterbart och skumliknande material som kan användas till värme- och ljudisolering. Efter att sporerna har fått växa i virket under två veckor kan de 3D-printas för att skapa flertalet produkter.
Nyligen startade man ett samarbete med fastighetsutvecklaren Multiplex som ska tillhandahåll träavfall från två av sina höghusprojekt i London.
– Just nu är vår produkt i ett stadie av forskning och utveckling. Men partnerskapet med Multiplex kommer att vara fördelaktigt så att vi kan leverera projekt i större skala. Vi planerar att kommersialisera den här produkten i stor skala under de kommande tre åren, säger en talesperson för företaget till tidningen Fifth Estate.
Enligt företaget binder varje kubikmeter av produkten 22 kilo koldioxid och produceras 96 procent mindre koldioxid än cellplast under tillverkningen, samtidigt som den har samma egenskaper som traditionella material.
Man tror att fler människor bryr sig om vilken typ av material som byggs in i hus.
– I takt med att fler av oss bor på alltmer urbaniserade platser har vi funnit oss själva längta efter att tillbringa tid omgiven av jord och växter, samtidigt som vi andas frisk luft", säger talespersonen.