23948sdkhjf

Halverad vinst för Obos

Obos resultat för första halvåret 2024 landade på 848 miljoner norska kronor, nästan en halvering jämfört med samma period förra året. Men resultatet var väntat.”Resultatmässigt är det fortfarande utmanande tider, och detta kommer att fortsätta ett tag framöver”, säger Obos koncernchef Daniel Kjørberg Siraj.

Under andra kvartalet 2023 redovisade Obos en vinst före skatt på 1 218 miljoner norska kronor. I år låg vinsten på 488 miljoner för samma period, trots att man sålde fler bostäder i år. För första halvåret minskade resultat från 1 597 miljoner 2023 till 848 i år.

Orsaken till nedgången menar man är en försämrad utveckling på bostadsmarknaden.

– Efterfrågan på och köp av nyproducerade bostäder har ökat under det senaste halvåret, och vi ser nu en bättre fungerande marknad. Resultatmässigt är det fortfarande utmanande tider, och detta kommer att fortsätta ett tag framöver, säger Daniel Kjørberg Siraj, koncernchef för OBOS i ett pressmeddelande.

– Dessutom påverkar betydande ökningar av både finans- och byggkostnader resultaten negativt. Vi såg en liknande utveckling förra året vid samma tidpunkt, men då kompenserades resultaten med 863 miljoner norska kronor genom en större försäljning av tomter på Fornebu, säger Daniel Kjørberg Siraj.

Försäljningsgraden hos Obos ligger på 56 procent, vid samma tidpunkt förra året var den 65 procent. Kostnadsutvecklingen har gjort det svårare att få ihop ekonomin i projekten och företaget har vidtagit åtgärder för att öka lönsamheten.

– Vi har gjort betydande nedskärningar i vår produktionskedja, särskilt i Sverige med den omfattande produktionen av trähus i egna fabriker i Myresjö, Sävsjö och Vrigstad. Antalet anställda inom denna del av företaget har minskat med nästan hälften jämfört med starten av 2022. Samtidigt har vi stora ambitioner för vår verksamhet i Sverige och kommer att påbörja bygget av en ny fabrik i Myresjö till hösten, säger han.

Samtidigt som bostadsutvecklingen har haft det tuffare så har Obos andra affärsområden, förvaltning och bank, presterat bra. Där bostadsutvecklingen har drabbat hårdare av ränteutvecklingen har Obos-banken kunnat dra nytta av den.

– Vår diversifierade koncernmodell visar sin styrka när det är tuffare tider inom bostadsbyggande. Genom att ha flera ben att stå på, som ger goda resultat, säkerställer vi att OBOS kan fortsätta att bygga solida bostäder för medlemmarna även i en mycket utmanande marknad, säger Daniel Kjørberg Siraj.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08