23948sdkhjf

Ingen konkurs för Oscar Properties – planerar nyemission

Tingsrättens beslut om Oscar Properties framtid senarelades på måndagen efter att parterna hade hållit förlikningssamtal. Nu har man nått en överenskommelse vilket gör att Oscar Properties undviker konkurs.

Det var strax innan klockan 14, då tingsrätten skulle offentliggöra sitt beslut, som Dagens Industri avslöjade att bostadsrättsföreningen Innovationen drar tillbaka sin konkursansökan mot Oscar Properties. Många bedömare hade redan räknat med att bostadsutvecklaren till slut skulle gå i konkurs, men i sista stund hölls förlikningssamtal där man har nått en uppgörelse, vilket alltså räddar företaget.

– Vi har gett en återkallelseskrift till tingsrätten i vilken vi återkallar konkursansökan och meddelar att vi kommit överens, säger föreningens advokat Patrik Kalman till tidningen.

Den exakta kompensationen föreningen får är inte känt då innehållet i förlikningen är hemligt. Men enligt Patrik Kalman var den tillräcklig för att dra tillbaka ansökan.

Det var på fredagen som han öppnade upp för en möjlighet att dra tillbaka konkursansökan.

– Vår uppfattning är att det föreligger grund för konkurs och att det blir konkurs om inget oväntat inträffar eller om något erbjuds till föreningen, som exempelvis en delbetalning, sa han till Expressen.

Anledningen till vändningen i frågan är enligt Patrik Kalman att det i Oscar Properties rekonstruktionsansökan fanns en plan för finansiering.

– Pengar verkar det finnas i bakgrunden. Och är det nu så att bolaget har ett sånt betydande värde som man sagt att det har, borde det inte vara svårt att ordna med betalning, sa Patrik Kalman.

Företagets aktie rusade på börsen under måndagsförmiddagen då beslutet från tingsrätten sköts upp. När beskedet om att man undviker konkurs kom ökade den ytterligare och är i skrivande stund över 300 procent upp.

Oscar Properties har under en längre tid varit illa ute. Kronofogden konstaterade i en utredning i början på året att det inte finns några tillgångar att utmäta. När två separata konkursansökningar skickades in under sommaren, från bostadsrättsföreningen Innovation och Skatteverket, trodde många att slutet var nära.

Däribland företagets vd Richard Bagge som uttalade sig kraftfullt i ett omtalat pressmeddelande.

Med tanke på att förra veckans konkursförhandlingar bara pågick i 20 minuter och att Oscar Properties rekonstruktionsansökan nekades senare under veckan var förväntningarna inte så konstiga.

Företaget kan nu tillfälligt andas ut, för man har fortfarande Skatteverkets konkursansökan kvar att hantera. En oreglerad skatteskuld på två miljoner kronor föranledde myndighetens ansökan, trots allt en betydligt lägre skuld än den till Innovation som var på 15 miljoner.

I ett pressmeddelande redogör man kort för vägen framåt. Bolaget planerar att genomföra en företrädesemission där fordringsägarna erbjuds teckna aktier genom kvittning, i kombination med en kontantdel som kommer att garanteras av existerande aktieägare och externa parter

– Om den emissionen lyckas är planen att erbjuda en börskandidat en börsplats med lite cash i, med en i stort sett rensad balansräkning och med förlustavdrag runt 1,5 miljarder, säger vd Richard Bagge.

Angående avtalet med Innovationen är han fåordig.

– Beträffande det som har förevarit i ärendet har parterna valt att inte gå ut med. Vi tittar inte bakåt utan framåt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.518