23948sdkhjf

Skulle förändra branschen - gick i konkurs

Dryft skulle motarbeta machokultur, sexism och rasism i branschen. I november förra året tvingades företaget in i rekonstruktion och trots förhoppningar om att rädda företag sattes det den 13 augusti i konkurs. ”I måndags gick jag till jobbet med försiktig optimism, sent på kvällen lämnade vi in konkursansökan”, säger Magnus Petersson, Dryfts vd och medgrundare.

Dryft ville skapa "morgondagens hantverkarföretag" och öka jämställdheten i branschen. Bland annat införde man föräldralön för anställda de första sex månaderna av föräldraledigheten. Men i november tvingades företaget in i en rekonstruktion efter att en riskkapitalist dragit sig ur inför en nordisk satsning.

Men rekonstruktionen har inte fått önskad effekt. På måndagen 12 augusti lämnade företaget in en konkursansökan och dagen därpå försatte Solna tingsrätt företaget i konkurs.

– I måndags gick jag till jobbet med försiktig optimism, sent på kvällen lämnade vi in konkursansökan, säger Magnus Petersson, Dryfts vd och medgrundare till Byggnadsarbetaren.

Under rekonstruktionen har företaget dragit ner personalstyrkan från som mest 145 till omkring 80. Trots att man innan sommaren lyckades visa upp lönsamhet så har en skulduppgörelse som pågått under året inte löst sig.

Men trots konkursen ser konkursförvaltaren en framtid för Dryft. Beslut har fattats om att bolaget ska drivas vidare i minst en månad för att sedan säljas.

– Snabbt som attan ska vi lämna det emotionella bakom oss och se till att lämna efter oss en fin verksamhet, som ska kunna leva vidare, säger Magnus Petersson.

Ha berättar också att företagets anställda ställer in sig på att fortsätta arbeta.

– Det är en härlig kämpaglöd hos hela personalen. Tisdag lunch fick våra 80 medarbetare konkursbeskedet, onsdag morgon dök alla upp och körde på som vanligt. Målet är att bolaget ska vara så pass lönsamt att alla som vill och kan ska jobba kvar, oavsett vem som driver Dryft framöver, avslutar Magnus Petersson.

2023 omsatte Dryft drygt 100 miljoner kronor och gjorde ett resultat på minus knappt 49 miljoner.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094