23948sdkhjf

Efter konkursen fick kommunchefen kavla upp ärmarna

När Gärahovs bygg gick i konkurs i våras stannade två stora skolbyggen upp. Fyra månader senare har Jönköping kommun hittat nya entreprenörer och byggena har startat – men det har inte varit lätt.”Det var ett nästintill bottenlöst arbete”, säger Mattias Stein på kommunen.

När storföretaget Gärahovs bygg gick i konkurs i våras blev många påverkade. Företaget med en omsättning på omkring 1,6 miljarder kronor och 141 anställda hade vid tillfället ungefär 150 projekt igång runtom i landet. Två av de större var Djupadalsskolan och Sanda högstadium i Jönköping.

Omgående började kommunens arbete med att hitta nya entreprenörer till projekten.

– Vi var tvungna att värdera nuläget och hur långt de hade kommit i entreprenaderna. Vilken del av kontraktsarbetena var färdiga och vad återstod. Sedan behövde vi se om det fanns några byggfel att rätta till, säger Mattias Stein, verksamhetschef på tekniska kontoret i Jönköpings kommun till Sveriges radio.

– Det var ett nästintill bottenlöst arbete.

I somras blev det klart att att Ylab tar över Sanda högstadium och för ett par veckor sedan att Peab tar över Djupadalsskolan. Mattias Stein berättar att han aldrig har varit med om en liknande situation tidigare.

– Två projekt i den här storleken, 700, 800 miljoner kronor, är ganska unikt. Det är nytt för oss i alla fall. Men vi har lärt oss jättemycket och vet hur vi kan bli ännu duktigare på det här, säger han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.581