23948sdkhjf

Konserthuset renoveras inför 100-årsjubileet

2026 fyller Konserthuset i Stockholm hundra år. Innan dess ska den ikoniska blåa fasaden renoveras och det är Forsen som har fått uppdraget.  ”Det känns väldigt roligt att vi i detta uppdrag faktiskt får bidra till Stockholms och hela Sveriges kulturliv”, säger Roger Lindqvist på Forsen.

Konserthuset i Stockholm invigdes i april 1926 och byggnaden som ritades av Ivar Tengbom är blåklassad av Stadsmuseet. Invändiga renoveringar har skett löpande under åren, men nu är det alltså dags för fasaden.

– Fasadrenoveringar i sig hör inte till de mest komplexa projekten men när det handlar om en av Stockholms mest välkända och kulturellt värdefulla byggnader, dessutom mitt i city, blir det något helt annat, menar Roger Lindqvist, affärsenhetschef på Forsen som har tilldelats uppdraget.

Förutom Nobel- och Polarprisutdelning anordnas omkring 200 konserter i byggnaden varje år. 

– Det känns väldigt roligt att vi i detta uppdrag faktiskt får bidra till Stockholms och hela Sveriges kulturliv, fortsätter Roger Lindqvist.

Arbetet delas in i två etapper. Fasaden mot Kungsgatan och Hötorget ingår i etapp ett som görs innan jubileet 2026. Etapp två görs efter. Ett av de viktigaste målen med renoveringen är att verksamheten inte ska störas. Förutom konserter och prisutdelningar är Konserthuset även hem för Kungliga Filharmonikerna.

– Vi gläds åt att nu ha den samlade kompetensen på plats för att påbörja projekteringen av konserthusets fasadrenovering, och ser fram emot ett än mer strålande och inbjudande hus lagom till jubileet säger Susanne Rydén, nytillträdd Konserthuschef och vd för Kungliga Filharmonikerna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079