23948sdkhjf

Bolaget bakom "Årets sämsta bygge" och en sjunkande skolgård riskerar konkurs

Högsta domstolen nekar Eskilstunabolaget FL Bygg, som 2023 hade en omsättning på över 350 miljoner kronor, prövningstillstånd vilket innebär att företaget inte får förlänga sin rekonstruktion och att borgenärer nu kan ansöka om konkurs.

Företagets rekonstruktion har pågått sedan slutet på förra år efter att det stod klart att företaget hade omkring 80 miljoner kronor i skulder. I juni ansökte man om att förlänga rekonstruktionen i tre månader, något som Eskilstuna tingsrätt avslog, rapporterar Eskilstunakuriren.

Bolagets ägare överklagade till Svea hovrätt och motiverade förlängningen med att bolagets ägare skulle skjuta till pengar. Men hovrätten såg inga skäl för prövning.

FL Bygg överklagade därefter till Högsta domstolen, företrädare menade att man hade kommit långt i rekonstruktionsprocessen och sa "att det som kvarstår i stort är att fastställa en skulduppgörelse genom en rekonstruktionsplan med borgenärskollektivet."

Inte heller i den instansen kunde man finna några skäl för prövning.

"För att Högsta domstolen ska pröva ett överklagande av detta slag krävs prövningstillstånd. Prövningstillstånd får meddelas om det är av vikt för ledning av rättstillämpningen att överklagandet prövas av Högsta domstolen. Därutöver får prövningstillstånd meddelas i undantagsfall, nämligen när det finns synnerliga skäl för en prövning i Högsta domstolen. Högsta domstolen har gått igenom materialet. Det har inte kommit fram något skäl att meddela prövningstillstånd", skriver HD i sitt beslut.

I och med det kan de personer, företag och andra organisationer som företaget har skulder hos ansöka om att försätta FL Bygg i konkurs.

Tidigare har ägaren Holger Frense försatt tre av sina andra bolag i konkurs. FL Montage hade tolv anställda, fabriken FL-Prefab hade 44 anställa  och byggbutiken Staring hade två anställda.

Det är inte första gången det stormar om företaget. 2022 utsågs man till "Årets sämsta bygge" och anställda vittnade om psykiskt dålig arbetsmiljö och den dåliga arbetsmiljön gjorde att de blev utsatta för fara.

Det har det också pågått en tvist mellan byggföretaget och Sverigefinska skolan. Anledningen till konflikten är att skolgården började sjunka och spricka. Skadorna på skolans fastighet uppkom efter att FL Bygg gjorde grundläggningsarbeten på granntomten. 

Enligt besiktningsprotokollet "beror på att grundläggningsarbetet på grannfastigheten medfört både tillfälliga och permanenta grundvattensänkningar vilket medfört att leran konsoliderats", skriver Eskilstunakuriren.

Trots att det har funnits en dialog och att FL Bygg tog på sig ansvaret har Sverigefinska skolan nu stämt företaget på tre miljoner kronor.

"Krav på ersättning har framförts till svaranden som inledningsvis medgav ansvar, dock synes medgivandet ha återkallats då svaranden helt slutat svara kärandeombudet såväl som sitt eget försäkringsbolag", står det i stämningsansökan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109