23948sdkhjf

Träbyggaren: ”vi klarar de hårda krav som ställs”

Sveriges radio lyfter i ett program fram brandrisker med flerbostadshus med trästomme. Nu slår träbyggaren Lindbäcks Bygg tillbaka.”Våra hus är lika säkra som andra hus, vi klarar de hårda krav som ställs”, säger Stefan Lindbäck, vd för Lindbäcks Group.

Det var programmet Kaliber i P1 som lyfte eventuella brandrisker i flerbostadshus med trästomme. Lindbäcks Bygg vill med anledning av programmet kommentera de aktuella frågorna som ställs för att tydliggöra fakta.

Stefan Lindbäck menar i pressmeddelandet att man har minst lika säkra hus som någon annan leverantör.

– Vi motsätter oss inte alls att ämnet tas upp eller att vi som bransch eller företag granskas. Det är givetvis helt i sin ordning. Men vi kan konstatera att de lyfter fyra bränder över en tioårsperiod, under samma tid har cirka 27 000 bränder i flerbostadshus ägt rum i Sverige. 

Han berättar att Lindbäcks har utvecklat sitt byggsystem med brandskydd över en 30-årsperiod, i samverkan med bland annat Luleå tekniska universitet och  brandskyddsexperter för att säkerställa att de klarar kraven som ställs från myndigheterna.

– I programmet sägs det att Boverkets nya regler ska fokusera på att reglera just vår byggmetod med moduler. Men våra flerbostadshus med trästomme är byggda enligt byggreglerna. Forskningsresultat och praktisk erfarenhet bekräftar att byggnader med trästomme har samma säkerhet som byggnader med vilken annan stommaterial som helst.

– Våra hus är lika säkra som andra hus, vi klarar de hårda krav som ställs, säger Stefan Lindbäck.

Jörgen Thor är teknologie doktor och brandskyddsexpert. Han bekräftar Stefan Lindbäcks svar:

– Vi har varit inkopplade i ett antal fall med flerbostadshus med trästomme och vi menar att konstruktionerna följer gällande byggnormer. Sedan kan det förstås finnas felaktigheter i utförandet av brandskyddet. Tack vare att modulhus tillverkas i fabrik, under kontrollerande förhållanden ökar det säkerheten. Det blir helt enkelt lättare att undvika fel i konstruktionen än för traditionellt platsbyggda hus.

I programmet beskrivs några bränder i modulhus med trästomme som sedan fått rivas.

– Det finns även exempel på bränder i betonghus som slutat i totalskada. Så det är inte unikt för modulhus med trästomme. Dessutom är detta inte normalförloppet, generellt kan vi konstatera att i snart sagt alla fall med bränder stannar branden i brandcellen. Så det stämmer inte att en brand i ett modulhus av trä automatiskt leder till rivning av hela huset. Det är direkt fel, säger Stefan Lindbäck.

Det finns goda skäl att fortsätta utveckla träbyggandet i Sverige

Han menar att frågan i grunden handlar om huruvida en fastighet klarar branden och brandbekämpning utan att skadas för allvarligt.

Han lyfter också anledningen till varför det blir vanligare att bygga flerbostadshus med trästommen.

– Vi mer än halverar koldioxidutsläppen. Byggbranschen står för en femtedel av Sverige totala koldioxidutsläpp, så det finns goda skäl att fortsätta utveckla träbyggandet i Sverige. Självklart ska vi på Lindbäcks fortsätta att utveckla vårt byggsystem för att både stärka brandsäkerheten och egendomsskyddet, men vi klarar även Boverkets nya regler.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.439