23948sdkhjf

Ny ekoteknik byggs vid Björns vertikala trädgård

Butongs nya teknik för att anlägga växtväggar som ska förbättra stadsmiljön testas nu av Stockholm stad.
Nu har Stockholms stad påbörjat arbetet med att skapa en växtvägg vid Björns trädgård på Södermalm. Detta är ett mindre stadsutvecklingsprojekt, ett pilotprojekt, som fastighetskontoret genomför för att utveckla ekosystemtjänster på stadens fastigheter.

Växter och betong förbättrar luften
Den teknik som kommer att användas för Björns vertikala trädgård är ny och har skapats av företaget Butong. Det består av ett raster av betongelement som tillsammans med titandioxid, ska bryta ner luftföroreningar från gatutrafiken.

− Medan växterna filtrerar luften från skadliga partiklar bidrar den blandade betongen med att bryta ner giftiga kväveoxider, säger Emelie Bjurå, projektledare för projektet på fastighetskontoret, i ett pressmeddelande.

Levande fasad året runt
Växtväggen vid Björns trädgård kommer till stor del att bestå av klassiska svenska skog- och hedväxter som lingon, stensöta, smultron, gräs och olika sorters sedum som finns naturligt på klippor runt om på Södermalm. Huvuddelen av växtligheten kommer vara vintergrön och delar av växtligheten kommer att vissna under vintern.

– Fasaden ska blomma vid olika tider på året och alltid upplevas som levande, säger Emelie Bjurå.

Sparar energi och minskar ljud
När staden förtätas är det viktigt att hitta nya sätt att tillföra grönska till stadsrummet och att ge tillbaka en bit av naturen till staden. Förutom de rent estetiska och sociala aspekterna, behövs miljöerna för att säkra den biologiska mångfalden. Växtväggen vid Björns trädgård kommer därför att få bli hem för olika insekter under våren.

– Växtväggen kan också ge andra fördelar som minskad avrinning av dagvatten, bättre mikroklimat och till och med energibesparingar. Dessutom ska den fungera ljuddämpande och hjälpa till att bryta ner luftföroreningar från gatutrafiken. Mätningar av växtväggens effekter kommer att genomföras löpande, säger Emelie Bjurå.

Växtväggen byggs i två etapper längs restaurang Murasakis fasad och mur och kommer att stå helt klar och invigas våren 2015. Kostnaden är beräknad till 350 000 kronor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062