23948sdkhjf

Goodtech bygger Nordens klimatsmartaste biogasfabrik

Anläggningen i Tønsberg innebär stora miljö- och klimatvinster.
Goodtech har påbörjat projekteringen av “Den Magiske Fabrikken” som ska omvandla stora mängder matavfall och gödsel till biogas och organiska gödselmedel. Anläggningen är ett samarbetsprojekt i norska Grenland och Vestfold och leder till stora vinster både för miljön- och för klimatet i regionen.

- Detta blir Nordens mest klimat-effektiva biogasanläggning, dvs den anläggning som ger mest nettominskning av växthusgasutsläpp per ton matavfall, säger Stefan Sundman, marknadschef på Goodtech Environment, i ett pressmeddelande. Värmepumpar ser till att återvinna all energi till uppvärmning, allt för att eliminera behovet av tillförsel från externa energikällor.

Goodtechs uppdrag omfattar allt från ansvar för projektering och leverans av processutrustning, maskiner, instrument till elinstallationer och automation.

Ordervärdet uppgår till cirka 40 miljoner norska kronor.

Ersätter fossila bränslen
- Att ersätta fossila bränslen för transporter är en viktig del av projektet, säger Andreas Gillund, VD för Greve Biogass, uppdragsgivare för den nya anläggningen. Biogas är idag det mest miljövänliga alternativet i jämförelse med andra bränslen, så att få bussar, sopbilar och andra fordon att byta till biogas kommer att bli ett miljölyft med stor betydelse.

Redan under hösten 2015 byter sopbilarna i Vestfold till biogas. Busstrafiken följer samma väg 2016, och flera kommuner i området planerar en övergång till användning av biogas i sina service- och tjänstefordon.

Utsläppsreduktion av växthusgaser från jordbruket

Jordbruket står för 8-9 % av utsläppen av växthusgaser. Greve Biogass har ingått ett avtal med jordbruket i området avseende mottagning och användningen av rötrester som biogödsel och har därmed etablerat ett slutet kretslopp. Näringsrik mat går tillbaka till jorden som gödningsmedel, som i sin tur bidrar till ny produktion av livsmedel. Dessutom ska anläggningen använda tunnflytande gödsel som ett substitut för processvatten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125