23948sdkhjf

Tre frågor – "Nytt system för solenergi minskar fastighetskostnader"

Building Supply ställer tre frågor till Björn Jernström, ägare till Ferroamp Elektronik som med det nyutvecklade systemet EnergyHub, vann kategorin ”Hus” i Skanskas tekniktävling Deep Green Challenge i förra veckan.
Med sin nya teknik vill Ferroamp Elektronik nå fler nyttor från solenergi och intresset har visat sig vara stort.

Vad betyder priset för er?
– Det betyder mycket. Det är en bekräftelse att vår teknik är intressant för fastighetsbranschen. Det passar dessutom extra bra eftersom vi precis lanserar vår första produkt "ACE" på marknaden nu. Den används för strömutjämning och är också grundenheten i EnergyHub-systemet. Denna produkt kan man sedan komplettera med moduler för solceller och energilager.

Vad är det som är så bra med EnergyHub?
– Målsättningen med EnergyHub är att på fler sätt ta tillvara på effekten från en solenergianläggning. Systemet används till att producera solenergi till fastigheten, ladda elbilar på natten och på vintern kan tekniken användas för att minska effektavgifterna.

EnergyHub kombinerar teknik med solceller och energilager och skapar därmed ett system med bättre lönsamhet än traditionella lösningar, som enbart producerar el när solen skiner. Vår lösning kan, förutom att producera solenergi, minska huvudsäkringarna i en fastighet så att den fasta delen av nätavgiften minskar. För en villa kan den minskade avgiften handla om ca 1000 kr/år, för en större fastighet 5000 kr/år. Detta är en ganska ansenlig förbättring av kalkylen eftersom en normal solcellsanläggning kanske producerar el för 3000 resp 15000 kr/år i en villa respektive fastighet.

Vad har ni för strategi inför 2015?
– Vi ska få igång försäljningen av vår första produkt för strömutjämning i kombination med solenergi som är en del av EnergyHub-systemet. Vi har fått ett stort intresse, inte bara tack vare Skanskas pris utan också från de kunder vi pratar med som kan se direkta fördelar och vinster i sin verksamhet med vår teknik.

Artikeln är en del av vårt tema om Tre frågor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.33