23948sdkhjf

Satsning på träbyggnader möter kritik

Kommunernas trästrategier sågas nu av betong- och byggbranschen.
Allt fler kommuner satsar på att bygga i trä framför andra material. Bland andra har Skellefteå kommun antagit en träbyggnadsstrategi, som innebär att när kommunen ska bygga nytt så ska trä användas i första hand när det är tekniskt möjligt och ekonomiskt försvarbart.

Nu möter utvecklingen kritik från betong- och byggbranschen, rapporterar Sveriges Radio. Branschorganisationen Sveriges Byggindustrier menar att det är marknaden som ska bestämma vilka byggmaterial som är lämpligast och Svensk betong anser att det är att snedvrida konkurrensen.

– Styrs man av ett material som trä i det här fallet så kan det i vissa avseenden bli dyrare att bygga i trä och då är frågan om man ska använda skattemedel att bygga i trä, säger Håkan Dahlgren på Byggbetong John Dahlgren AB, några mil utanför Skellefteå, som vill att kommunens trästrategi upphävs.

Men Skellefteås socialdemokratiska kommunalråd, Lorents Burman, försvarar kommunens hållning.

– Jag tycker inte att det är fel att peka ut, det är gynnsamt för vår kommun. Det är ju det enda förnyelsebara materialet som finns, menar han.

Ifrågasätter miljöaspekter
Betongindustrin kritiserar även forskning som visar att byggande i trä kan ha miljöfördelar och ge minskade koldioxidutsläpp, jämfört med traditionellt byggande. De ifrågasätter även relevansen av att jämföra byggmaterial och belyser svårigheterna med att jämföra den totala klimatpåverkan utifrån en byggnads hela livscykel.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093