23948sdkhjf

Roxtec säkrar maxljus i Lund

Kabel- och rörgenomföringar har levererats till forskningsanläggningen MAX IV.
MAX IV i Lund ska bli världens bästa synkrotronljuslabb och locka långväga forskare och produktutvecklare inom allt från material och miljö till medicin. Då anläggningen kräver obruten krafttillförsel tätas ytterväggarna i elcentralerna med kabel- och rörgenomföringar från Roxtec.

Kabel- och rörgenomföringarna är installerade i väggarna en bit ner i den skånska myllan för att hålla tätt mot vatten kring de kablar som länkar samman hela elförsörjningsapparaten kring MAX IV.

-Vi vill absolut inte ha läckage in i transformatorstationerna, ställverken eller undercentralerna, säger Sten Ohlin, installationssamordnare för totalentreprenören Peab, i ett pressmeddelande. För att anläggningen ska fungera måste den klara trycket från grundvattnet och kunna vara i drift dygnet runt, året runt.

Elentreprenören GAQ har använt Roxtec material till allt från optisk fiber till större rör för elkablar. De har nästan uteslutande installerat standardprodukter, men också fått hjälp med ritningar och specialgjorda rörtätningar för vissa hål.

Klart för utbyggnad
Aktörerna i projektet har försäkrat sig om möjligheten att lägga till kablar vid behov av utbyggnad och större kapacitet. Roxtecs produkter är öppningsbara och utformade för att förenkla uppgraderingar.

-Vi har planerat in 30 procents extra utrymme för framtida kablar, säger Jan Hermansson, projektledare på GAQ.

Forskning på nanonivå
MAX IV blir ett forskningscentrum i världsklass för studier av material på nanonivå – eller molekyl för molekyl och atom för atom. Anläggningen, som är MAX-labs fjärde och ojämförligt största anläggning, kommer att ha kostat cirka fyra miljarder kronor, inklusive MAX IV-laboratoriets egen utrustning, när den står färdig för invigning 2016. Byggherre är Fastighets AB ML4, ett bolag som ägs gemensamt av Wihlborgs och Peab. Peab är totalentreprenör och Lunds universitet hyr hela anläggningen i 25 år.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093