23948sdkhjf

Ingen skyskrapa i Stockholm

Tellus Tower får inte blir högre än 45 meter.
Skyskrapan Tellus tower som planeras vid Telefonplan i Stockholm måste krympas från 240 till 45 meter. Anledningen är att skyskrapan kan orsaka stora störningar på försvarets tekniska system. Detta skriver Dagens Nyheter. Om inte Stockholms stad följer försvarets önskemål hotar länsstyrelsen med att riva upp detaljplanen.

Tellus Tower var tänkt att bli norra Europas högsta bostadshus, 237 meter högt med 75 våningar och 700 lägenheter. Men nu måste planerna ses över enligt Länsstyrelsen eftersom projektet strider mot Försvarsmaktens intressen.

I sitt yttande till staden skriver Försvarsmakten följande:

”Höga objekt riskerar alltid att störa Försvarsmaktens tekniska system av olika slag. Systemen och tillhörande anläggningar omfattas av försvarssekretess och utgör riksintresse för totalförsvarets militära del. Enligt en genomförd teknisk analys kommer den höga byggnaden i området att medföra stora störningar på de tekniska systemen.”

Accepterad höjd på byggnaden är 45 meter och enligt länsstyrelsen måste även tre andra planerade hus i området krympas.

– Det känns lite förvånande och väldigt tråkigt. Men jag hoppas att vi kan öppna en dialog och att länsstyrelsen och Försvarsmakten blir konstruktiva och hjälper oss, säger stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S), till tidningen. På frågan varför Stockholm stad inte undersökte detta innan de lade ned pengar och tid på detaljplanen svarar Roger Mogert så här:

– Man kan också tycka att Försvarsmakten kunde ha hört av sig. Vårt projekt har – till skillnad mot försvarets anläggningar – inte varit hemligt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078