23948sdkhjf

Slarv och fusk bland våtrumsinstallatörer

Felmonterade golvbrunnar leder till vattenskador för hundratals miljoner.
En ny rapport från Folksam visar att fusk och slarv vid installation av golvbrunnar i våtutrymmen orsakar vattenskador för hundratals miljoner kronor. Detta rapporterar TT.

– Jag tycker att det är alarmerande att vi fortfarande har så mycket strul med golvbrunnar när problemen varit belysta under många år, säger Robert Öhrner, byggskadespecialist på Folksam, som låtit det tekniska forsningsinstitutet SIntef stresstesta de material som installatörerna använder.

Enligt rapporten fungerar materialen runt golvbrunnen, förutsatt att tätskiktsanslutningarna monterats korrekt. Trots detta leder Folksams cirka 40 000 årliga förebyggande besiktningar av villor till över 9 000 anmärkningar mot golvbrunnar i badrum och tvättstugor. Varje år drabbas endast Folksams kunder av vattenskador relaterade till golvbrunnar för 100 miljoner varje år.

Robert Öhrners menar att de professionella installatörerna i alldeles för hög grad nedlåter sig till byggfusk och slarv.

– Rena handhavandefel helt enkelt.

Johan Mossling, tillförordnad vd för branschorganisationen VVS Företagen, har ingen uppfattning om hur stor del av golvbrunnsfelen som beror på fusk och slarv:

– Men det finns en stor medvetenhet om att golvbrunnar kan skapa problem och om något finns det en positiv trend i branschen mot minskade vattenskador.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.469