23948sdkhjf

Foamglas Nordic på frammarsch

Intresset är stort för bolagets nya teknik som effektiviserar byggprocessen och samtidigt sänker kostnaderna.
Foamglas Nordic är företaget bakom Koljern, en teknik som löser de nivåskillnadsproblem som i många år varit vanliga vid nybyggnation av takvåningar med indragna terasser. Tekniken har varit framgångsrik på den svenska marknaden, bland annat vid ett aktuellt byggprojekt i Eslöv, och nu satsar företaget internationellt. Mässan BAU var ett första steg ut i Europa.

– Den europeiska marknaden är stor och det finns ett behov av nya lösningar som förenklar bostadsproduktionen, effektiviserar byggprocessen och sänker kostnaderna, säger Peter Hellqvist, försäljningsdirektör på Foamglas Nordic. Något som imponerade på många mässbesökare var hur snabbt montaget går med de prefabricerade Koljern-elementen och att vår cellglasisolering har kvar 100 % av isolerförmågan efter mer än 50 år,

Vill nå lönsamhet på betydande marknader
Satsningen handlar i ett första steg om att, förutom i Sverige, etablera sig på BeNeLux-marknaderna, som leverantör av bottenplattor och tak/terrasselement. Detta ska ske genom investering i en ny produktionsanläggning som är samlokaliserad med den europeiska huvudfabriken i Tessenderlo, öster om Bryssel. Därtill ses även den norska marknaden över, då den är växande samt att det finns en kostnadsfördel i att producera element i Sverige.

– Visionen är att etablera en lönsam verksamhet på alla våra betydande marknader där vår moderkoncern Pittsburgh Corning Europé verkar idag, säger Björn Ask, sälj- och Marknadschef, till Building Supply.

Koljern kan bland annat användas som takterasselement, betongfri bottenplatta, källarväggar, tak och även hela hus genom sammanfogning av element. Tekniken har många fördelar, bland annat kan hus byggas som producerar mer energi än de förbrukar, materialet är mycket lätt med en livslängd över 50 år och montage av grunder/bottenplattor går fort, en normalstor villa med en Koljerngrund tar cirka en arbetsdag, utan behov av uttorkningstid eller formsättning. Dessutom är materialet mycket bra ur ett hållbarhetsperspektiv

Prisad teknik
Koljern är en svensk uppfinning framtagen av Åke Mård och har funnits på den svenska marknaden i cirka tio år. Tekniken fick, som en av få, pris i Green Innovation Contest 2012, där bland annat Tillväxtverket bedömer både miljö- och affärspotential.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079