23948sdkhjf

De bygger i Helsingborgs nya stadsdel

Sju team har vunnit markanvisningstävlingen för bostäder i nya stadsdelen i Oceanhamnen.
I höstas bjöd Helsingborgs stad in till en markanvisningstävling för bostäder i den nya stadsdelen Oceanhamnen som planeras vid hamninloppet i Helsingborg. Området har ett spektakulärt läge med utsikt över Öresund och ligger ett stenkast från centralstationen Knutpunkten.

– Oceanhamnen har ett unikt läge vilket också återspeglas i de vinnande förslagen. De bjuder på variationsrikedom i arkitektur, funktion och kreativt smarta lösningar för att underlätta vardagen, säger Peter Danielsson, (M) kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg, i ett pressmeddelande.

Nytänk avgjorde
Utmärkande för den här markanvisningstävlingen är att förslagen inte i första hand utvärderades efter pris, istället lades fokus på projektets ledstjärnor talang, tolerans, tid, teknologi samt inte tillrättalagt. Genom att de tävlande själva fick tolka ledstjärnorna och ge förslag på stadsbebyggelse, ville staden uppmuntra tävlingsdeltagarna att tänka nytt.

– Det har varit ett utmanande arbete att bedöma förslagen som har hållit en hög kvalitet, säger Cecilia Johansson, ordförande i jurygruppen i Helsingborgs stad.

De vinnande teamen är Sundprojekt AB med White Arkitekter AB Malmö, Tage & Söner Förvaltnings AB med Liljewall Arkitekter AB, Midroc Property Development med Kamikaze Arkitekter, Riksbyggen med Kjellgren Kaminsky Architecture AB, Magnolia Bostad AB med Link Arkitektur AB och Batteríið Architects Ltd, K-fastigheter och Fastighets AB Balder med Kanozi Arkitekter AB samt Serneke Projektstyrning AB med Arkitektlaget och Jais Arkitekter.

– Det är jättekul, speciellt med tanke på att detta projekt liknar det vi håller på att utveckla på Karlavagnsplatsen i Göteborg, en levande blandstad med närhet till vattnet, säger Ola Serneke, VD SERNEKE, som bland annat ska bygga ett 40-tal lägenheter.

Helsingborgs största projekt
H+ är det största stadsförnyelseprojektet i Helsingborg i modern tid. Fram till 2035 ska det centralt belägna hamn- och industriområdet utvecklas och staden ska växa med fler invånare, företag och mötesplatser. Först ut är utvecklingen av den nya stadsdelen Oceanhamnen vid hamninloppet, där cirka 320 bostäder samt kontorsbyggnader om cirka 30 000 kvm ska byggas.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096