23948sdkhjf

Ännu fler jobb till Ostlänken

Förutom de 13 000 jobb som skapas vid själva byggandet av Ostlänken, kommer ytterligare 6 000 tjänster att behöva tillsättas när vägar, järnvägar och nya fastigheter runt banan växer upp. Nu krävs det att regionen stärker upp med arbetskraft, menar Sweco i en rapport.
Det framgår av den rapport som Sweco gjort på uppdrag av East Sweden Infra Cluster, enligt ett pressmeddelande från Ostlänken. I rapporten kan man också läsa att flera av de efterfrågade yrkesgrupperna, som framför allt finns inom byggsektorn, har stora pensionsavgångar under de närmaste åren. Detta gör att kompetensbehovet ökar ytterligare.

”Arbetskraftsbehovet kommer att bli mycket stort de närmaste åren”, konstaterar Sweco i rapporten. ”Nu gäller det att regionen möter upp med utbildningar i de yrken som behövs.”

I rapporten fastställs även att flera stora projekt i regionen kommer att konkurrera om arbetskraften. Och trots att utländska entreprenörer kommer att finnas på plats, pekar allt mot att lokala företag och lokal arbetskraft kommer att få en stor del av jobben. ”Därför är det extra viktigt att regionen samlar sig och visar att kompetensen finns i närområdet”, skriver Sweco i rapporten.

Totalt 50 000 jobb
Investeringarna i vägar, järnvägar och fastigheter runt Ostlänen i Sörmland och Östergötland uppgår till drygt 12 miljarder kronor fram till 2028. Under samma period planeras andra projekt i och runt regionen som tunnelbanan Stockholm, vilket betyder ytterligare investeringar på 100 miljarder och ett sysselsättningstillskott på ytterligare 50 000 årsarbetare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11