23948sdkhjf

Amortering kan hota nybyggnation

Finansinspektionens förslag att amorteringskrav ska gälla för bolån som tas från den 1 augusti, kan leda till en minskad efterfrågan på nybyggda bostäder. Detta enligt forskare som anser att kravet spär på bostadsbristen, som på många platser i landet redan är akut.
Kravet innebär att bolån ska amorteras ner med två procent om året till dess att man nått en belåningsgrad på 70 procent, därefter med en procent till dess att belåningsgraden är 50 procent. Förslaget berör endast nya lån och ska nu ut på remiss, men det mesta pekar på att det blir verklighet. Detta rapporterar TT.

Ökar bostadsbristen
På många platser i landet är bostadsbristen akut och enligt forskare riskerar amorteringskrav att förvärra situationen, eftersom kravet gör det svårare att bygga nytt.

– I ett långsiktigt perspektiv är det den allvarligaste invändningen mot amorteringskravet. Nyproduktion är dyrast på bostadsmarknaden, och behovet av att låna är större, bedömer Hans Lind, professor i fastighetsekonomi på KTH.

Högre tryck på befintliga bostäder
Om potentiella köpare av nybyggnation istället väljer att bo kvar i sina gamla bostäder bidrar det inlåsningseffekterna på bostadsmarknaden.

Om de istället köper en äldre bostad, vilket i regel är billigare, skulle detta öka pristrycket på de bostäder som redan finns.

Hans Lind hade gärna sett undantagsregler från kravet på att amortera för nyproduktion, för att styra efterfrågan i den riktningen.

– Alla vet ju att vi måste bygga mer bostäder. Samtidigt är bostadsbyggandet en liten del av hela bomarknaden. Ur ett finansiellt stabilitetsperspektiv har det här ingen betydelse, säger han.

Inga undantag
Men Finansinspektionen ser ingen anledning att göra undantag för nybyggnation.

- De som köper nya och därmed dyra bostäder tar också risker och då gäller det att se till att även de har marginaler, säger Henrik Braconier, chefsekonom på FI.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079