23948sdkhjf

Nya studier ska kartlägga klimatsmart boende

Energimyndigheten har beviljat 1,3 miljoner kronor för två studier inom, MKB Fastighets AB, Greenhouse boendelösningar.
Greenhouse är MKB:s spjutspetsprojekt inom grön och klimatsmart livsstil och är miljöcertifierat som passivhus och miljöbyggnad.

Greenhouse har fokus på innovativa lösningar vad gäller val av byggmaterial, produktionsteknik, miljöteknik och en klimatsmart livsstil. Här finns gröna tak, solceller, källsortering samt separat mätning och debitering av varmvatten och el.

Vill dra lärdomar
Alla som flyttar in i Greenhouse kommer att medverka i forskningsprojekten, som genomförs i samarbete med Kungliga Tekniska Högskolan och White Arkitekter.

– Det ska bli väldigt spännande att följa hur den klimatsmarta livsstilen i Greenhouse påverkar våra kunders beteende. Genom forskningsprojektet hoppas vi kunna dra väsentliga lärdomar inför framtiden, inte minst om hur vi på MKB utformar boendemiljön och hur detta eventuellt kan påverka vår nyproduktion och övriga bestånd, säger Åse Dannestam, miljöprojektledare på MKB Fastighets AB, i ett pressmeddelande.

Forskare kommer bland annat att studera hur dagsljusinsläppet påverkas miljöcertifieringar.

– Dagsljuset har stor betydelse för välmående och hälsa. Genom den nya studien kan vi undersöka hur dagsljusinsläppet påverkas av certifieringskraven, och om det finns ett motsatsförhållande mellan dagsljusinsläpp och energiprestanda i de certifieringar som allt fler hus i Sverige byggs efter, säger Ulla Janson, energistrateg på MKB Fastighets AB.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065