23948sdkhjf

ABF-huset på Sveavägen blir modern mötesplats

Arkitektbyrån Codesign har fått i uppdrag att se över delar av ABF-husets ytor för att förbättra och anpassa fastigheten till dagens behov.
Över 7000 personer vistas i ABF-huset under en vanlig vecka och det är för alla dessa människor som lokalerna nu förändras, framförallt när det kommer till entrén och kontorsplanet.

Codesign inledde arbetet med en omfattande behovsanalys och resultatet var slående:

– Huset är omtyckt men människor upplever att de inte möter varandra, trots att ABF-huset är ett hus just för möten. Det har vi tagit fasta på i det här projektet och arbetat fram ett koncept som handlar om att mötas, säger Jon Mjönes arkitekt på Codesign, i ett pressmeddelande.

Huset uppfördes å ABFs vägnar på 60-talet med folkbildning och demokratiskt lärande som idé. Huset har sedan dess varit en mötesplats för tusentals stockholmare som dagligen deltar i föreläsningar och folkbildning i olika former. Men sedan 60-talet har såväl samhället som folkbildningen i sin form utvecklats och förändrats och det ska nu huset också göra.

– Genom ”Hjärtat” skapar vi en mötesplats präglad av inkludering, jämlikhet och demokrati i linje med husets grundtanke. Att vitalisera ABF-huset på det här viset och samtidigt bevara det arkitektoniska arvet är viktigt, säger Studieombudsman Håkan Wiclander.

Projektet, som går under namnet ”Hjärtat” beräknas vara klart i september 2015.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063