23948sdkhjf

Så ska byggarbetsplatserna bli säkrare

Nu inför Arbetsmiljöverket inspektioner för att minska olyckor på byggarbetsplatser.
– Ja, eftersom vi ser att sjuktalen inom branschen inte sjunker så är det viktigt att vi som myndighet går in och gör en prioriterad satsning, säger Håkan Olsson, chef för inspektionsavdelningen på Arbetsmiljöverket, till Sveriges Radio.

I fjol miste elva byggarbetare sitt liv på jobbet, och mer än 3 000 arbetsplatsolyckor inom byggbranschen ledde till sjukfrånvaro. Detta är betydligt fler än inom de flesta andra branscher och därför drar nu Arbetsmiljöverket igång en inspektionssatsning.

Satsningen ska minska olyckorna inom byggbranschen och redan i år ska 1 200 arbetsgivare inspekteras. Enligt Jari Kuronen, som är skyddsombud sedan sex år tillbaka, är stressen den största risken på byggarbetsplatserna.

– Ja, idag är det tidspressen framför allt. Det verkar vara någon prestige i att bygga en kåk på så kort tid som möjligt, och tyvärr påverkar det gubbarna. Och helt plötsligt så ligger man där med bruten handled för att man stressade, säger Jari Kuronen, till SR.

Men för att få arbetsplatserna säkrare tror Jari Kuronen att det krävs oanmälda inspektioner så att Arbetsmiljöverket får se hur arbetet faktiskt fungerar. Detta kommer dock inte att vara aktuellt i den här satsningen.
Satsningen kommer att fortsätta under 2016 och 2017.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125