Investeringsboom för modulhus i trä
Danske Bank tror att branschens investeringar kommer att öka andelen flerbostadshus i trä betydligt.
Enligt Danske Band, som analyserat marknaden, kommer produktionskapaciteten öka med över 2 6000 lägenheter per år och industriellt byggda flerbostadshus blir en viktig del i att lösa bostadssituationen i Sverige.
I dag ligger andelen flerbostadshus i trä på mellan 10 och 15 procent.
— Regeringens mål om byggande är helt orealistiskt om man inte tänker nytt. Med modulbyggda flerbostadshus i trä vrids hela byggprocessen om, säger Johan Freij, affärsområdeschef för Skog & Lantbruk på Danske Bank, som också tror att 320 permanenta arbetstillfällen skapas.
Industrisatsningarna höjer också massavedspriset. Från att ha varit nedpressade till historiskt låga nivåer höjdes priserna i Hälsingland till 20 kr/m3fub, vilket är den första prishöjningen i Mellansverige sedan 2011. Danske Bank lyfter också fram att SCA:s satsning om 8 miljarder på en ny masslinje i Örstrand börjar märkas och att Södra höjer barrmasssavedspriset för att stimulera gallring lagom till starten av deras 4-miljarderssatsning i Värö i höst.
Enligt Danske Bank får en satsning på modulproduktion flera positiva följder utöver faktorer som riskminimering och ökad kostnadskontroll.
— Jobb från storstädernas bygginfarkter flyttas ut till orter som Öjebyn, Sandsjöfors, Anneberg, Gullringen och Renholmen. Där finns kvalificerad kompetens och vi bibehåller en levande landsbygd. Men viktigast är kanske att byggandet bidrar till en nödvändig klimatomställning då koldioxiden binds i husens träkonstruktioner. Bostadspolitik, regionalpolitik och miljöpolitik allt i samma byggsystem säger Johan Freij.