23948sdkhjf

Få anbud när allmännyttan ska bygga bostäder

"Kapacitetsbristen i svensk byggsektor är stor och konkurrensen om arbetskraft och resurser hård".
Noll till två anbud från byggföretag för att bygga hyresrätter till allmännyttan.

Så illa ser det ut för 64 procent av de 64 bostadsföretag som deltagit i en undersökning som bransch- och intresseorganisationen SABO gjort bland sina medlemsföretag.

Bostadsbyggandet har ökat i Sverige men det är långt kvar innan utbud och efterfrågan är i balans. Därför har många allmännyttiga kommunala bostadsföretag beslutat att öka sin nyproduktion.

– Kapacitetsbristen i svensk byggsektor är stor och konkurrensen om arbetskraft och resurser hård. Det drabbar de allmännyttiga bostadsföretagen som får in oroväckande få anbud när de upphandlar nybyggnadsprojekt, säger Jonas Högset ansvarig för nyproduktion på SABO, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag.

Få anbud
64 av SABOs medlemsföretag har svarat på frågor om hur många anbud de fick vid sina senaste nyproduktionsprojekt.

Tillsammans äger de svarande bostadsföretagen sammantaget 248 064 lägenheter. Av dessa fick 3 procent av dem ett enda anbud, 27 procent fick ett anbud och 34 procent två anbud.

Det allmännyttiga bostadsföretaget i Västerås är ett av alla de företag som känt av konsekvensen av den låga konkurrensen på byggmarknaden.

– I ett av våra projekt som avser byggande av 44 lägenheter fick vi bara in ett anbud. Detta visar med all tydlighet att vi behöver fler aktörer i Västerås för att säkerställa konkurrensen inom bostadsbyggnadssektorn, säger Mikael Källqvist, vd för Bostads AB Mimer.

Förbo AB, allmännyttigt bostadsbolag verksamt i Härryda, Mölndal, Lerum och Kungälvs kommun är annat exempel. För sitt senaste projekt på ett 40-tal lägenheter fick företaget bara ett anbud. I det läget är det omöjligt att veta om man fått rätt pris, konstaterar vd Peter Granstedt.

Utländska byggföretag
SABO anser att en lösning på problemet kan vara att underlätta för utländska byggföretag att ta sig in på den svenska marknaden och därmed hjälpa Sverige att mota bostadsbristen.

– Majoriteten av landets kommuner har bostadsbrist, många använder sitt allmännyttiga bostadsföretag för att vara med och avhjälpa detta. I det läget måste vi naturligtvis arbeta för att få in flera anbud som gör att vi kan bygga det som behövs och göra det till rimliga priser, säger Jonas Högset.

Källa: SABO

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063