23948sdkhjf

Ökande straffavgifter handlar oftast om fallskydd

Arbetsmiljöverkets sanktionsavgifter riktas i många fall mot byggbranschen – hälften av alla ärenden berör bristande fallskydd.
Efter att ett nytt sanktionssystem infördes 2014, där Arbetsmiljöverket kan bötfälla arbetsgivare vars företag brister i säkerheten, istället för att ta ärendet till domstol, har fler än 700 sanktionsavgifter skrivits ut i Sverige, skriver Svt Nyheter Västmanland.

Enligt en nyligen utförd lägesrapport från Arbetsmiljöverket är det byggbranschen som står för de flesta av böterna, och den kategori det oftast handlar om är bristande fallskydd.

– Det är ofta det första vi tittar efter, det är så lätt att se, och det är ju också där vi har möjlighet till avgifter, säger Jens Johansson, inspektör vid Arbetsmiljöverket, till Svt Nyheter.

Mellan januari och november förra året skrevs det ut 146 sanktionsavgifter för bristande fallskydd – det motsvarade hälften av alla avgifter som skrevs ut. Under hela 2015 skrevs 112 avgifter ut relaterat till fallskydd, vilket motsvarade 34 procent av alla avgifter.

Införandet av sanktionsavgifterna har lett till en stor förändring: när det tidigare handlade om åtalsanmälan ledde det sällan till straff, medan sanktionsavgifterna utdömts i nästan alla fall. Under perioden har drygt hälften av alla avgifter har betalats in i tid eller utan bestridande.

Av de fall som går till domstol handlar det till 50 procent om att arbetsgivaren aktivt bestridit avgiften. Skälen som uppgavs handlade bland annat om orättvisa belopp, att enskilda anställda brutit mot instruktionerna eller lönsamhetsproblem. De vanligaste fallen berörde nämligen mindre arbetsgivare med max tio anställda, och det lägsta beloppet ligger på 40 000 kronor. I väldigt få fall – cirka 4 procent – har domstolen inte hållit med om Arbetsmiljöverkets yrkanden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078