Snells Entreprenad inviger egen betongfabrik
Bolaget drabbades hårt av Northlands konkurs. "Vi var en av de stora förlorarna." Nu satsar man på att tillverka egen betong.
Företaget har under lång tid levererat ballast till produktion av betong, men just betongframställning har de aldrig tidigare ägnat sig åt.
Närmare 17 miljoner kronor har investerats i den nya fabriken. Ställt i relation till deras omsättning på 93 miljoner är det en jättesatsning. Men något nytt var man tvungna att göra efter att det blivit tydligt hur sårbart det kan vara för en underleverantör i gruvbranschen, i samband med Northlands konkurs.
Ny satsning
För att sätta det lite i perspektiv så nådde företaget sin högsta omsättning 2014 – då var det uppe i knappt 133 miljoner kronor. De 93 miljoner man omsatte 2016 var alltså bara 70 procent av nivån två år innan.
– Vi var en av de stora förlorarna. Men då tog vi beslutet att vi skulle se till en annan marknad också. För det är svårt att förlita sig på en gruvindustri som svänger. Då satsade vi nere på kusten på bergtäkt, säger vd Patrik Snell till Entreprenad.com.
Under fredagen invigde man fabriken och man man räknar med att kunna producera för fullt ganska omgående. Flera nya anställda har kommit in från olika större aktörer i området. De första två åren räknar de med att nå en omsättning runt 20 miljoner kronor årligen, inom betongtillverkningen, för att senare kunna växa.
– Jag har fått bra medarbetare. Duktigt och erfaret folk som ville vara med i ett litet företag och bygga upp det.
Saknas kunder
Patrik Snell medger att det saknas en sak – kunder. Snells Entreprenad ska in på en marknad de inte är så bekanta med, men han tror att det finns stora möjligheter, speciellt med den kompetens som har knutits till den nya fabriken.
– Vi gör en stor investering och börjar från noll utan kunder. Det här är vår egen entreprenad. Vi sitter inte i händerna på några leverantörer. Det enda vi måste se till är att vi har kunder. Är vi då bra på att leverera bra produkter till rätt pris, så har vi kunder.
Och samtidigt börjar man också konkurrera med sina kunder från den ordinarie verksamheten om att nu sälja betongen. Men enligt Patrik Snell är det snarare så att de gör det som de stora bolagen redan länge har gjort.
– Visst är det så att vi konkurrerar med våra beställare av ballast. Men de har också egna täkter runtomkring, så vi bygger upp en egen marknad för ballast och betong. Målet är att vi ska bli bäst, säger Patrik Snell.
Miljötänk
Eftersom man själva krossar sten 300 m från sin egen fabrik och på så vis minskar både sina egna transporter och miljöpåverkan, tror han att en mer miljövänlig betong ska vara ett säljargument och konkurrensföredel.
– Det vi är ensamma på här i regionen är att vi kommer köra 100 procent bergkross på betongstationen.
Och Patrik Snell är inte nöjd riktigt än.
– Det här kanske kan utvecklas till några mobila stationer i framtiden.