Brittisk gigant i tvångslikvidation
Carillion, Storbritanniens näst största byggbolag, har tvingats till tvångslikvidation. Skulderna uppges motsvara cirka 10 miljarder kronor.
– Det är beklagligt att Carillion inte har kunnat hitta lämpliga finansieringsalternativ med sina långivare, men skattebetalare kan inte förväntas rädda ett privat företag, säger David Lidington, minister för statsrådsberedningen, i ett pressmeddelande.
Man har i dag skulder som uppges ligga på drygt elva miljarder kronor, samtidigt som det saknas omkring sju miljarder kronor i bolagets pensionsfond. Eftersom man inte har lyckats säkra kapital ansåg styrelsen att det inte fanns något annat val än tvångslikvidation.
Enligt BBC härrör problemen från projekt i Mellanöstern, där man tagit sig an riskfyllda kontrakt som visat sig olönsamma samtidigt som betalningar försenats.
Carillion är i dagsläget involverade i en rad projekt för brittiska staten – bland annat sjukhus, vägar, järnvägar och militäranläggningar. Ett av de projekt man är involverade i omfattar Storbritanniens största infrastrukturprojekt hittills, där man bygger för höghastighetståg från London till bland annat Manchester. Därtill sköter man fastigheterna på hundratals brittiska skolor och flera fängelser.
Därför kommer nu staten att gå in med finansiering för att hålla liv i Carillions kontrakt kopplade till den offentliga sektorn, skriver BBC .
Revisionsföretaget PWC, som övervakar likvidationen, meddelar alla anställda och underentreprenörer att de fortsatt kommer att få betalt under likvidationens gång, samtidigt som de nu undersöker potentiella försäljningar av verksamheter och tillgångar.
Frågan är nu om vem som tar över bolagets pågående kontrakt – enligt BBC är det troligt att de tas över av andra bolag och vissa kan tas tillbaka i den offentliga sektorn. Man vet ännu inte hur fördelningen skulle kunna se ut, eller hur lång tid processen till beslut kan ta.