Han har tröttnat på den "trista" modernismen
Arkitekturaktivisten Jens Erneholt: "Det som byggs idag är så homogent och väldigt odemokratiskt"
Och likt de andra medlemmarna är Jens Erneholt trött på den totala dominansen av modernismen. Den raka, avskalade och sterila designen gör honom både trött och irriterad. Han menar att den design, som förfinats fram till 1920-talet, försvunnit helt till förmån för ”arkitektur som prioriterar funktion före estetik”.
– Folk börjar tröttna på det, säger Jens Erneholt och fortsätter:
– Det finns undersökningar som pekar på att 80 procent av befolkningen föredrar annan design än modernism. Det finns även forskning som pekar på att den lådformade design vi ser idag triggar samma del av hjärnan som triggar rädsla. Det som byggs idag är så homogent och väldigt odemokratiskt.
Han berättar att tendenserna sett likadana ut sedan början av 1930-talet. Numera ska allt vara rakt, fyrkantigt och avskalat. Borta är de vackra fasaderna som lockar in människor i byggnader och istället ersatta av vad som kan liknas vid ”Excel-design”. Det finns dock undantag – vissa har gjort försök att designa i klassiskt snitt, men blivit nerskjutna av arkitekter, politiker och byggherrar.
– Detta gäller inte bara i Sverige, det är ett fenomen som sträcker sig över hela världen. Det mesta inom byggnation ser likadant överallt. En slags trist global ideologi.
I vissa länder har det dock börjat att röra på sig, om än trögt. Jens Erneholt lyfter fram USA, Tyskland och Storbritannien på exempel där den klassiska arkitekturen åter vädrar luft. Men även där är modernismen helt dominerande.
– Framför allt vågar man mer på mindre orter. Jag läste ett exempel om Pondbury , en liten by utanför London, där man byggt klassiskt. Men det finns mycket kritik av arkitekter, men är väldigt uppskattat av de boende.
Jens Erneholt menar att dagens utbildningar bär ett stort ansvar till att det blivit så här. Han säger att det finns en liten elitgrupp vars resonemang är att ”de kan, de vet” och de lyssnar inte på vad vanligt folk har att säga.
– Majoriteten tycker liksom annorlunda. Och ett stort problem med dagens arkitektur är dess strävan att sticka ut. Om något redan sticker ut, måste nästa som bygger sticka ut ännu mer. Och så fortsätter det och blir bara värre, och värre och värre.
Dagens interiördesign har han dock inga problem med. Jens Erneholt gillar interiör med öppna planlösningar. Problemet är bara att det är få som ser dem. De största intrycken från en byggnad kommer, trots allt, utifrån.
Men allt hopp är inte ute. På gräsrotsnivå växer antalet personer som vill se och bygga klassiskt. Det snackas om crowdfunding (ett fenomen där finansiering sker via hemsidor som exempelvis Kickstarter. Reds. anm) och där någon känner någon som känner någon som vill bygga annat än rakt och fyrkantigt.
– Om tillräckligt många gör sin röst hörda kan detta bli en valfråga. Det är jag övertygad om, säger Jens Erneholt.