Nu byggs en mötesplats för världens forskare
Ska stå färdigt i slutet av 2020.
ESS tvärvetenskapliga forskningsanläggning kommer att användas inom en rad forskningsområden, bland annat miljö, medicin, mat och material. Här kommer forskare från hela världen att kunna studera framtidens material i detalj.
Det nya ESS Campus ska ligga intill ESS forskningsanläggning och kommer att omfatta cirka 40 000 kvadratmeter markyta med tre byggnader på nära 20 000 kvadratmeter.
Den största byggnaden blir ESS främsta mötesplats med kontor, matsal och auditorium. Det kommer också att byggas en laboratorie- och verkstadsbyggnad och en byggnad som blir själva entrén till ESS och som ska fungera som en säkerhetspassage för att komma in på området.
Markarbeten och framför allt VA-arbeten påbörjades för en dryg månad sedan och själva byggarbetet drar igång i december med Skanska som byggare. Tyréns har under året – tillsammans med Skanska och ESS – arbetat med förberedelser för projektet. Tyréns projekterar byggnadernas konstruktion, mark, landskap och VA.
– Vi har varit med i flera tidigare delprojekt för ESS forskningsanläggning och är naturligtvis glada att vi fått förtroendet även för ESS Campus. Våra handlingar ligger nu till grund för hela konstruktionen och hur byggnaderna ska dimensioneras, säger Joakim Ahlberg, biträdande avdelningschef för byggkonstruktion på Tyréns, i ett pressmeddelande.
Tyréns har även gestaltat alla ytor runt byggnaderna, modulerat grönytorna och projekterat all VA i marken inklusive infiltreringsmagasin för dagvatten.
ESS Campus kommer att bli hela ESS-anläggningens ansikte utåt och hållbarhetsmålen är mycket högt ställda. Målet är att miljöcertifiera kontorsbyggnaden enligt BREEAM, nivå Outstanding, vilket är den högsta nivån.
Om allt går som planerat kommer ESS Campus att stå färdigt i slutet av 2020.