Jämställdast i byggbranschen
Av 19 kvalificerade nomineringar har nu juryn valt ut de tre första finalisterna till Jämställdhetsbygget, som är byggbranschens nya jämställdhetspris. Finalisternas gemensamma nämnare är att de med aktiva insatser bidrar till en mer jämställd byggbransch.
Finalisterna i Jämställdhetsbygget 2019 är JM , Uppsala hem och Golvkedjan.
Syftet med tävlingen om Jämställdhetsbygget är att inspirera aktörer inom byggbranschen att aktivt arbeta för ökad jämställdhet.
– Jag tror att priset kan påskynda och bidra till en positiv utveckling. Förhoppningsvis kan det även bidra till att förbättra branschens rykte, vilket i sin tur kan leda till att fler tjejer söker sig till byggbranschen, säger Ina Djurestål, produktionsingenjör på Skanska och en av initiativtagarna till priset.
Juryn består av Catharina Elmsäter-Svärd, vd Sveriges Byggindustrier, Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads, Kajsa Hessel, ordförande Byggcheferna och Pernilla Alexandersson, jämställdhetsexpert och vd Add Gender.
– Vi har fått in många bra nomineringar från både stora och små medlemsföretag och andra aktörer, så juryn fick en svår uppgift i att välja ut de tre finalisterna. Under året kommer vi uppmärksamma samtliga bidrag, då alla är inspirerande exempel på hur vi kan arbeta för en mer jämställd byggbransch, berättar Catharina Elmsäter-Svärd, vd Sveriges Byggindustrier.
Vinnaren av Jämställdhetsbygget 2019 koras på Årets Bygge 2019, den 26 mars, på Cirkus.
Motiveringar:
Snickarpodden – JM:s Snickarpodd består av kvinnliga snickarlärlingar som berättar om sina erfarenheter under lärlingstiden på JM. Initiativet är ett kreativt och modernt grepp för hur byggbranschen kan nå ut till fler via digitala kanaler. Tack vare Snickarpodden har tiotusentals lyssnare fått en inblick i hur det kan vara ute på bygget – utifrån yrkesarbetarnas vardag och verklighet. Programledarna har på ett avslappnat, ärligt och underhållande sätt gett en välkomnande bild av byggbranschen samtidigt som de har slagit hål på fördomar, vågat ryta till om det som är fel och uppmanat fler kvinnor att söka sig hit. Vi ser denna kanal som ett bra sätt att locka fler.
Jämställd upphandling – Uppsalahem arbetar både internt och externt med jämställdhet som en naturlig del i hela företaget. Utöver en egen ambitiös aktivitetsplan lyfter Uppsalahem jämställdhetsarbetet till en ny nivå genom att ställa tydliga krav hos sina leverantörer. I samtliga upphandlingar bifogas en tydlig checklista för vilka jämställdhetskrav deras leverantörer förväntas leva upp till. Dessutom bidrar Uppsalahem till ökad jämställdhet genom att bedriva aktiva insatser för att öka tryggheten i utsatta områden och för att alla ska komma till tals i hyresgästdialoger. Vi inspireras även av deras vision om att bli Sveriges mest jämställda bostadsbolag.
En mer jämställd golvbransch – Golvkedjan driver ett aktivt hållbarhetsarbete för en mer jämställd golvbransch. Genom att starta ett förändringsarbete på bred front i hela verksamheten ger de en förändrad bild av vilka som passar som golvläggare. De arbetar genuint och ärligt med jämställdhetsfrågan i alla sina processer och med en konkret tiopunktslista ger de exempel på hur de har gått tillväga under 2018.