"Var är bostadspolitiken?"
I budgetpropositionen som presenterades på onsdagen framgår att regeringen återinför investeringsstödet och höjer det till cirka tre miljarder kronor. Det är för lite för att möta efterfrågan på bostäder bland landets kommuner, anser fackförbundet Byggnads som är starkt kritiska till att regeringen inte presenterar större reformer i sin budget för att minska bostadsbristen. Företag kan inte rekrytera personal på grund av avsaknad av bostäder.
— Var är bostadspolitiken? Var är bostadsministern? Vi har en skriande bostadsbrist och det byggs inte tillräckligt. Politikerna småduttar när det behövs rejäla reformer. Sverige har inte råd att fortsätta snåla på bostadspolitiken, säger Johan Lindholm, ordförande för Byggnads i en kommentar.
Enligt regeringen ska investeringsstödet ge fler billiga hyresrätter över hela landet med hyresgarantier som ska överbrygga hinder mot inträde på hyresrättsmarknaden.
— Byggandet är en motor som driver svensk ekonomi framåt. I dag stängs ungdomar ute från en lovande framtid och företag kan inte rekrytera arbetskraft på grund av bostadsbristen. Vi välkomnar investeringsstödet till hyresrätter men storleken bleknar när man ser till behoven som finns. Vi borde prata om tiodubbla summor, säger Johan Lindholm.
240 kommuner uppger att de har ett underskott av bostäder i år, vilket bara är tre färre än 2018 och 15 färre än för två år sedan. De få kommuner som uppgav att de hade balans på bostadsmarknaden tillhörde gruppen med mindre än 25 000 invånare, utan högskola, framgår av budgetpropositionen.