23948sdkhjf

Massiv insats mot kemiska risker

Arbetsgivarnas insatser för att bekämpa kemiska risker har stora brister. Därför inleder Arbetsmiljöverket den här veckan som en del av en gemensam EU-insats en inspektionsinsats mot kemiska arbetsmiljörisker på drygt 1 800 arbetsplatser runt om i landet,.

Förra året anmäldes i Sverige 800 arbetssjukdomar av kemiska och biologiska orsaker och 200 arbetsolyckor som lett till sjukfrånvaro på grund av farliga ämnen, enligt Arbetsmiljöverkets statistik.

Kemiska arbetsmiljörisker – exempelvis damm, asbest och avgaser – finns på nästan alla arbetsplatser och kan orsaka allt från frätskador till allergier och livshotande sjukdomar som cancer. Till det kommer forskning som visar att kemiska risker även leder till många arbetsrelaterade dödsfall.

Kemiska risker på jobbet är vanligare än man kan tro, därför är det viktigt att höja medvetandet om att de måste hanteras på ett säkert sätt. Det är arbetsgivarens ansvar att förebygga risker i arbete så att ingen behöver utsättas i onödan, säger Elin Löfström-Engdahl, projektledare på Arbetsmiljöverket.

Förra året var det därför premiär för en gemensam EU-insats där bland annat 1 800 svenska arbetsplatser inspekterades. Av dessa ålades, enligt Arbetsmiljöverket, mer än 80 procent att åtgärda brister i sin hantering av kemiska ämnen.

Den här veckan inleder Arbetsmiljöverket ytterligare en inspektionsinsats mot kemiska arbetsmiljörisker inom ramen för en större EU-kampanj. Totalt handlar det om besök på drygt 1 800 svenska arbetsplatser som innefattar bland annat städ, golv- och plattsättare, tillverkning, jord och skog, bilverkstäder och avfallshantering.

Inför inspektionerna har Arbetsmiljöverket skickat ut brev till närmare 18 000 arbetsplatser med uppmaningen att se över sina kemiska arbetsmiljörisker. Då innefattas även ämnen med naturligt ursprung, som kvarts- och mjöldamm samt exempelvis svetsrök och avgaser som bildas i arbetet.

– Arbetsgivaren behöver ha koll på de kemiska risker som finns på arbetsplatsen. Vi kontrollerar att arbetsgivaren inventerar och dokumenterar, riskbedömer och informerar om de kemiska risker som finns. Alla på arbetsplatsen ska veta hur de ska jobba säkert. Ingen ska behöva bli sjuk, skadas eller dö av sitt jobb, säger Elin Löfström-Engdahl.

Resultaten från inspektionerna presenteras 6 november.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.067