23948sdkhjf

Få byggarbetsplatser använder återvunnet material

Åtta av tio som jobbar inom byggbranschen tycker att den egna arbetsplatsen är bra på att återvinna material. Men, hela 60 procent tycker att man kan bli ännu bättre.

Framför allt är man inte så bra på att ta tillvara och använda återvunnet material i nya byggen. Det visar en undersökning bland drygt 400 byggnadsarbetare som Stavdal har låtit göra med hjälp av Sverige bygger.

Det ligger i tiden att ta tillvara använt material och återanvända begagnade fönster, takpannor, dörrar och annat byggmaterial. Men inom byggbranschen är det fortfarande inte så vanligt. Endast 35 procent tycker att den egna arbetsplatsen är bra på det och 60 procent tycker att man kunde bli betydligt bättre.

– Byggarbetsplatserna är generellt duktiga på att sortera och återvinna byggmaterial av olika slag, men har inte kommit så långt när det gäller att även använda återvunnet bygg- och rivningsmaterial. Här har ledningen ett ansvar att sätta upp riktlinjer för hur den egna arbetsplatsen kan bli bättre, säger Mikael Olson, VD för Stavdal, i ett pressmeddelande. 

Varje år genereras nio miljoner ton icke-farligt avfall från bygg-och anläggningssektorn i Sverige, enligt Naturvårdsverket. Största delen utgörs av jordmassor, muddermassor och blandat bygg- och rivningsavfall. För att bli ännu bättre på att återvinna skulle det framför allt behövas enklare hantering av återvinningsmaterial, tydligare rutiner för vad som ska återvinnas, en bättre ekonomisk vinst och tydligare krav från ledningen, visar Stavdals undersökning. 

– Möjligheterna att återvinna bygg- och rivningsavfall påverkas av hur man källsorterar ute på bygg- och rivningsplatser, vilket idag varierar beroende på vilket utrymme, tid och kunskap man har. Genom bättre sortering och materialåtervinning finns det stor potential för byggsektorn att minska miljöpåverkan, säger Mikael Olson.

Byggarbetsplatserna är bäst på att sortera och återvinna farligt avfall, metall och skrot, elektronik, trä och brännbara material från byggarbetsplatsen. Däremot är man inte lika noga med det som kan återvinnas inne på kontoren och i lunchrummen. Här slarvas det med såväl plastförpackningar som glas, matrester och brännbara förpackningar. Bara ungefär två av tre arbetsplatser återvinner det.

Det här är byggarbetsplatserna bäst på att återvinna. 

Sifforna visar hur många av arbetsplatserna som återvinner:

  • Farligt avfall: 99 procent
  • Metall och skrot: 99 procent
  • Elektronik: 96 procent
  • Trä: 96 procent
  • Brännbart från byggarbetsplatsen: 95 procent
  • Grus och betong: 93 procent
  • Möbler: 88 procent
  • Trädgårdsavfall: 86 procent
  • Returpapper: 85 procent
  • Glas: 84 procent
  • Förpackningar från kontor och lunchrum: 77 procent
  • Plastförpackningar: 70 procent
  • Matrester: 54 procent

*Om undersökningen
Enkäten, som genomförts av Sverige Bygger på uppdrag av Stavdal, har besvarats av drygt 400 personer som jobbar inom byggbranschen. Enkäten skickades ut i juni 2019 till personer i olika åldrar, som jobbar inom byggbranschen över hela landet. Resultatet har sammanställts och kvalitetssäkrats av Sverige Bygger.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078