Så byggs Sveriges gamla gågata om
Området runt Sergelsgatan i Stockholm, en av Sveriges första riktiga gågator, ska nu byggas om för att ta gatan ur skymundan. Men fallgroparna vid byggprojektet är flera.
Längs gatan ska 25 000 kvadratmeter nya butikslokaler göras i ordning, nya gångstråk ska skapas och fyra våningar under mark renoveras. Projektet kräver stor flexibilitet, inte minst med tanke på butikslokalerna.
– Vi vet ju inte exakt hur hyresmarknaden kommer att se ut när allt är klart om tre år så det är viktigt att kunna göra anpassningar om det behövs, säger Kristian Brunnström, projektledare på byggprojektledningsföretaget Forsen, som utför arbetet åt Vasakronan.
Mycket av ombyggnationen som ska göra gatan mer modern och lättillgänglig sker i det dolda, under marken och bakom lokalerna. Höghusen runt Hötorget kännetecknar 1950- och 1960-talets stadsutveckling och det finns en stor antikvarisk vilja att inte påverka dem för mycket, vilket kommer att göra det planerande arbetet trångt och bökigt.
– Byggnaderna ska bli självförsörjande med bergvärme – i dag värms de med fjärrvärme. Detta kräver att vi installerar en bergvärmeanläggning och borrar hela 63 hål nere i garaget. Och bara att få in borraggregatet är tufft. Det är oerhört komplext att byta samtliga installationer som försörjer höghusen och utföra provisorier så att det inte blir driftstopp. Det är många kvarsittande hyresgäster, fastighetsägare, grannar och parter som berörs, säger Kristian Brunnström.