Digitalisering för effektivare byggprocess
Regeringen lyfter fram samhällsbyggnadsprocessen som ett exempel på områden där digitaliseringen släpar efter. Lantmäteriet ska därför fram till år 2022 skapa en digital lösning som ger nationell åtkomst till relevanta data.
Vi lever i digitaliseringens tidevarv. Smarta telefoner och ständig uppkoppling på internet ger upphov till nya produkter, tjänster och affärsmodeller som ersätter och konkurrerar ut gårdagens. I praktiken pågår en digital transformation som totalt ändrar våra beteenden inom nästan alla delar som styr det dagliga livet.
Det finns dock undantag. Enligt regeringen är samhällsbyggnadsprocessen ett exempel på områden där digitaliseringen släpar efter.
Önskemålet är bland annat en utökad samverkan mellan Sveriges kommuner och myndigheter med målet att ta tillvara digitaliseringens möjligheter på ett bättre sätt än i dag. Bland annat har Lantmäteriet och Boverket fått i uppdrag att skynda på digitaliseringen av samhällsbyggnadsprocessen. Sedan 1 september 2018 finns också en ny myndighet, Myndigheten för digitalförvaltning (DIGG).
Högt på önskelistan står ett nationellt tillgängliggörande av standardiserade informationsmängder. I ett första steg har Lantmäteriet fått uppgiften att under perioden 2020–2022 skapa en digital lösning som gör det enklare och snabbare att plocka fram relevanta data.
– Uppdraget innebär att Lantmäteriet efter 2022 kan ge nationell åtkomst till nya digitala detaljplaner och utökad information om byggnader. Det är de informationsmängder som vi tror kommer att ge störst nytta i bygglov och projektering, säger Anders Sandin, chef för Lantmäteriets verksamhetsområde Geodata.
Målet är att skapa en första grund för att digitalt pröva en byggnad mot en detaljplan i bygglovsskedet. Förhoppningen är, enligt Lantmäteriet, att kunna inleda automatisering av delar av besluten, men också att kunna utsöka lediga byggrätter i detaljplaner som följer Lantmäteriets nationella specifikation.