Slutkamp om Kasper Salin-priset
Kasper Salin-priset grundades 1962 utifrån en donation av Stockholms stadsarkitekt Kasper Salin (1856–1919). Det delas ut varje år till det bästa byggnadsverket, eller grupp av byggnader, av hög arkitektonisk kvalitet. Urvalet sker av en jury som inte bara tittar på ett foto utan granskar husen på plats, eftersom arkitektur upplevs med alla sinnen. Marcuskyrkan i Björkhagen av Sigurd Lewerentz var den första pristagaren. Vasamuseet, House of Sweden i Washington och 2018 års ateljébostad i Hamra, Gotland är några andra vinnare.
Årets nominerade är:
Adolfsbergsskolan, Knivsta
Så här bra kan en skola bli som skapas i tillitsfullt samarbete mellan arkitekt och beställare, med utgångspunkt i ett pedagogiskt program. Skolgården är vänd mot det öppna landskapet och entrén mot stadsdelens nya bostadskvarter. Inredningen samspelar väl med byggnaden och i skolans mitt blir en stor trappa en naturlig samlingspunkt.
Arkitekt: LLP arkitekter, beställare Knivsta kommunfastigheter/Knivsta kommun.
Bostadskvarteret Brunstorp, Huskvarna
Kan billiga bostäder ha det som krävs för att få pris för Sveriges bästa byggnad? Med de här bostäderna gör arkitekterna ett försök, genom att prioritera kvaliteter så att ett fåtal påkostade detaljer fått extra omsorg. Det handlar om glaspartier som gör att det inre rummet flyter ihop med terrasserna och Vättern samt de transparanta balkongräckena.
Arkitekt: Arrhov Frick, beställare Tosito.
Kvarteret Stenhöga, Solna
Fasader som murats på plats med stor hantverksskicklighet och eleganta, genomarbetade detaljer parade med gott arkitektarbete som skapar urbana och rumsliga kvaliteter – kontorskvarteret Stenhöga får tummen upp av juryn. De lyfter också ambitionen att kvarteret lågmält och stilsäkert ska hålla över lång tid.
Arkitekt: Tham & Videgård, beställare: Humlegården.
Brf Viva, Göteborg
Den innovativa miljöpionjären brf Viva har redan fått priset Årets miljöbyggnad och Årets bästa byggnad i Göteborg. Nu kan den få pris för hela Sveriges bästa byggnad, för bland annat sin ”stora respekt för plats och boende”, arkitektens fina behandling av materialen trä och betong samt de rejält tilltagna gemensamma utrymmena.
Arkitekt: Malmström Edström, beställare: Riksbyggen.
Årets jury består av arkitekt SAR/MSA Joakim Lyth, Wingårdhs som är talesperson, den norska arkitekten och professorn Beate Hølmebakk, arkitekt SAR/MSA Karin Milles som är Norrköpings stadsarkitekt och arkitekt SAR/MSA Johan Oscarson, Elding Oscarson.
– Alla vi fyra i juryn har lång erfarenhet av arkitektyrket och är vana vid att bedöma hus utifrån olika aspekter, från stadsbyggnadsperspektivet till den lilla skalans detaljarbete. När varje hus har skärskådats får vi fyra nominerade med kvaliteter som räcker länge, säger Joakim Lyth.