23948sdkhjf

Fantasifulla fågelholkar tog priset

Naturskyddsföreningen kan nu presentera vinnarna i 2020 års SM i fågelholk, efter att alla har fått rösta på sina favoriter.

Bland hundratals inskickade bidrag valde Naturskydsföreningens jury ut 15 finalister. Sedan fick alla rösta på sina favoriter. En nyhet för i år är indelningen av de tävlande i tre ålderskategorier. Det innebär att tre vinnare kunde koras: Sörbyskolan i Gävle, Västerhaninge Montessoriskola i Haninge och Malmslättsskolan i Tokarp. Stort grattis! 

Över 400 bidrag skickades in till årets upplaga av SM i fågelholk. Juryn hade det roliga men svåra jobbet att utse 15 finalholkar och på Naturskyddsföreningens webb pågick omröstningen i lite över en vecka. 

Vinnarna i SM i fågelholk 2020 är: 

  • Förskola–årskurs 3: Klass 3, Sörbyskolan i Gävle för bidraget “Piratskeppet”. Det vinnande bidraget fick 27 procent av rösterna i kategorin.
  • Årskurs 4–6: Klass 6, Västerhaninge Montessoriskola i Haninge för bidraget “Timmerholken” – 34 procent av rösterna.
  • Årskurs 7–9 & gymnasiet: Klass 9B och 9C, Malmslättsskolan i Tokarp för bidraget “Övervakaren” – 32 procent av rösterna.

Ett specialpris för särskilda insatser för fåglarna går till årskurs 3, Stocksätterskolan i Hallsberg med motiveringen: Ambitiöst och fint arbete med att förstå mer om fåglar och hur de har det i naturen. Med flera olika studiebesök som ringmärkning och uppsättning av holkar. 

– Stort grattis till vinnarna. Tack också till alla övriga finalister som placerar sig på en delad och ärofull andraplats Det är fantastiskt att se hur stort engagemang SM i fågelholk väcker. Trots de speciella förutsättningar som nu råder har lärare och elever runt om i Sverige engagerat sig för fåglarnas bästa. Vi hoppas att alla barn och ungdomar som deltagit har haft riktigt roligt och att de fortsätter att titta på fåglar och engagera sig för natur och miljö, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.

– Det råder bostadsbrist i skogen. Det storskaliga svenska skogsbruket gör att många fåglar inte har någonstans att bo. De flesta fåglar som bygger bo i trädens håligheter kan inte själva hacka ut sitt hål. De är beroende av hackspettar som gör ett nytt hål varje år och lämnar det gamla till nya invånare, men finns det inte tillräckligt med träd att bygga bon i kan fågelholkar spela en viktig roll. Vi  vill skicka ett stort och varmt tack till alla lärare och skolklasser runt om i hela Sverige för roliga, fantasifulla och välbyggda fågelholkar, som kommer att göra konkret nytta för fåglarna, fortsätter Karin Lexén.  

I årets upplaga av SM i fågelholk har hundratals barn och ungdomar byggt holkar under vägledning av engagerade lärare. SM i fågelholk är öppen för alla klasser och skolor. Tävlingen arrangerades i år i samarbete med Nordiska trädgårdar på Stockholmsmässan och Skansen. Tävlingen är till för att stärka skolbarns relation till fåglar och natur. Att snickra och sätta upp holkar är ett roligt sätt att kombinera kreativitet och praktisk naturvård. Holkar hjälper fåglar – och människor!

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141