23948sdkhjf

Peab når miljökraven

I projektet Glöstorpsskolan har både Peab och beställaren, Göteborgs stad, höga miljökrav. För att nå målen återvinner de bland annat stenull. 

Louise Goksöyr är arbetsledare på Peab.

- Det känns bra att veta att isoleringen kommer att återvinnas till nya produkter istället för att gå till deponi. 

Isoleringen kommer från Rockwool
- Deras återvinningsservice har bidragit till lägre deponimängder och bättre klimatvärden i projektet, kommenterar Louise Goksöyr.

Tillsammans med KMA-samordnare Caroline Eklund har Louise Goksöyr implementerat Rockwool återvinningsprogram under bygget av nya Glöstorpsskolan. 

Caroline Eklund menar att en nyckel för framgångsrikt miljöarbete är att våga testa nya initiativ. Återvinningsprogrammet från Rockwool nämns som exempel.
- Att en leverantör själv tar initiativet och startar en process som hjälper oss att återvinna mer är exceptionellt och väldigt positivt för oss som byggföretag. Det gäller att vi som entreprenörer vågar hoppa på de här initiativen, säger hon.

Glöstorpsskolan var tidigare en äldre skolbyggnad i stadsdelen Tuve i Göteborg. När skolan behövde byggas ut revs hela den gamla fastigheten och en ny, modern skola byggs med plats för cirka 720 elever. Projektet har höga miljökrav och beräknas vara klart i maj 2021.

Glöstorpsskolan återvinner all Rockwool isolering via återvinningsföretaget Suez. Det innebär att projektet samlar in all isolering från ROCKWOOL i ett separat kärl och att återvinningsföretaget Suez hämtar, kontrollerar och sorterar materialet. När en lastbil kan fyllas skickas materialet tillbaka till Rockwool fabrik där det smälts ner till helt nya produkter.

Det är underentreprenören Takbyrån i Alingsås AB som installerar isoleringen i projektet.  år sedan, men har funnits i Danmark i över åtta år.

Rockwool återvinningsprogram lanserades i Sverige för 1,5 år sedan, men har funnits i Danmark i över åtta år. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079