23948sdkhjf

Färre arbetsplatsolyckor i år (men det borde vara noll)

Dystert facit: tre döda på jobbet på tre dagar. Men olika initiativ finns för att minska arbetsplatsolyckorna.

Arbetsfordon och mobila maskiner, fall från höjd, träd och djur samt vägmiljö - inom dessa fyra områden sker de flesta dödsolyckor på arbetet.

49 lastbilschaufförer har till exempel omkommit på arbetet sedan 2016, och totalt brukar omkring 55 personer dö på jobbet varje år. Hittills i år har "bara" 18 dött på arbetet, vilket troligen är en effekt av att inte lika många är ute och rör på sig i och med viruset. Men varje person som inte kommer hem igen efter en dag på jobbet är förstås en katastrof.

Senast i går förolyckades en person på Sandahls kombiterminal och i förrgår fick en man ett betongblock över sig på en fabrik i Nyköping, vilket ledde till hans död. Dessutom dog i dag en man som föll från en byggnadsställning i juni. Tre döda på tre dagar, alltså. 

Arbetsmiljöverket är bekymrade över statistiken och försöker få ner siffrorna, bland annat genom sin nollvision; ett åtagande med ett perspektiv på fem–tio år som ska bidra till att ingen blir sjuk, skadas eller dör av jobbet. Även branschen har flera initiativ för att stoppa dödsfallen på arbetet. Byggbranschen, där väldigt många olyckor inträffar, har till exempel gått samman i Håll nollan, som också syftar till noll dödsfall på jobbet.  

För att kunna hantera riskerna och förebygga olyckor, krävs att vi känner till vilka risker som finns. Därför står det i arbetsmiljölagen att alla på arbetsplatsen ska ha kunskap om de risker som finns i arbetet och vem de kan vända sig till vid frågor. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.068