Handla mindre - rädda miljön
Julhandeln är en av de största perioderna av konsumtion, som sedan ett par år inleds med den svarta fredagen, den amerikanska köpfesten som har blivit svensk och som ska äga rum i morgon fredag.
Trots coronapandemin spås handeln öka i år igen och till exempel Postnord rustar för rekordnivåer.
Men planeten har inte råd med ständigt ökad konsumtion, menar föreningen Medveten konsumtion, som arbetar för att varje enskild konsument ska kunna ta hållbara beslut med hänsyn till miljö, hälsa och rättvis handel.
– Överkonsumtionen är elefanten i rummet som vi måste hantera, även i kristider. Det är dags att handeln går i bräschen och tar sitt ansvar och gör det lätt för oss att gå från konsumenter till cirkulenter genom att tillhandahålla alternativ som är cirkulära. Det är viktigt att komma ihåg att det inte behöver stå i direkt motsats till att stötta företag som kämpar i dessa tider, säger Alexandra Davidsson, generalsekreterare för Medveten konsumtion.
Ett sätt att främja både ekonomisk tillväxt för företagen och en hållbar omställning i linje med klimatmålen är cirkulär konsumtion. Det innebär att låna, byta, hyra, dela, laga och återbruka i stället för att alltid köpa nytt. Företag som ägnar sig åt cirkulär verksamhet kan anmäla sig till ”cirkulära listan”, där de blir hittade av intresserade människor.
Tips på minskad konsumtion
Dela med dig
Hjälps vi åt att göra våra ägodelar tillgängliga för andra, antingen genom försäljning eller genom uthyrning och utlåning, så ger vi våra medmänniskor bra alternativ till att köpa nytt. Så rensa ut hemma och ge dina grejer en andra chans. Utgå från behovet! Behöver du en borrmaskin, eller behöver du ett hål borrat?
Ta hand om dina prylar
För att våra saker ska hålla länge krävs det att vi tar hand om dem. En sak som har lång livslängd kan fylla många människors behov och minskar behovet av att producera nya föremål. Du äger inte en sak – du tar hand om den åt nästa användare.
Reparera mera
Laga dina saker istället för att slänga och köpa nytt. Just trämöbler är lätta att underhålla och laga.
Välj kvalitet
Om du behöver köpa en ny sak, applicera ett cirkulentperspektiv och köp en pryl av ordentlig kvalitet som är producerad på ett miljövänligt och etiskt sätt. Ta hand om den så att den håller länge och gör den tillgänglig för andra, så att människor i din närhet kan använda den i stället för att köpa en till, likadan.
Köp inte nytt – återbruka
Överväg alternativ till att köpa nytt när du behöver något. Har någon vän det jag behöver, finns det att hyra någonstans eller kan jag köpa det begagnat? Det finns flera företag som jobbar med att upcycla och göra återbrukade prylar av material som annars skulle slängts.
Återvinn
Har du saker som inte går att laga, sälja eller hyra ut? Återvinn dem! En återvunnen sak är mycket bättre än en som ligger och samlar damm, eftersom nya saker då kan produceras av återvunnet material. Detta är det sista steget och något vi ska sträva efter först när någotinte längre går att återanvända eller laga längre.
Sex frågor att ställa sig inför köp:
1. Behöver jag verkligen den här saken?
2. Hur ofta kommer jag att använda den?
3. Var ska jag förvara den, orkar jag sköta om och återvinna den?
4. Finns den begagnad, kan jag låna, hyra eller byta med någon?
5. Finns den i en variant som är mer miljövänlig, lokalproducerad eller rättvist producerad?
6. Kan jag vänta några dagar eller veckor och se om jag fortfarande tycker att jag behöver saken?