23948sdkhjf

Nya regler för plattsättning från nyår

Brantare fall, längre avstånd mellan rör och karmar på plats före tätskiktet - nu ändras regler för plattsättning i våtrum från årsskiftet. Det är fem år sedan de skrevs om.

Tidigare i höstas skrev Byggnadsarbetaren om nya regler för ”Säker vatteninstallation” för rörmokare som ska börja gälla från den 1 januari nästa år. Och nu kommer det även en uppdatering för branschregler kring kakel och klinker i våtrum från Byggkeramikrådet. Regler som vänder sig mot plattsättare kallas i dagligt tal för BBV (Byggkeramikrådets branschregler för våtrum). Även de här förändringarna gäller från början av 2021. Senast regelverket skrevs om var för fem år sedan.

– Vi har samordnat våra regler på de punkter där de tidigare varit motsägelsefulla och synkroniserat dem tidsmässigt. På kort sikt ska det bli enklare att göra rätt. På lång sikt hoppas vi att detta leder till bättre utfört arbete och bättre kvalitet på badrummen, säger Ralf Jerad, vd på Byggkeramikrådet, i pressmeddelandet.

En nyhet i BBV är en ofta omdiskuterad fråga. Fallet kring brunnar. Precis som tidigare ska fallet ligga på 7-20 millimeter per meter vid brunnar. Men det kommer däremot bli okej med ett fall på 40 millimeter per meter mellan golvbrunn och bakvägg. Tanken är att det ska underlätta vid kuvertskärning i fallet. Samtidigt bedöms risken för att någon ska halka och ramla när fallet ökar som liten då man vanligtvis inte står i det området.

En annan förändring är avståndet mellan inkommande rör. Riktlinjen nu är 60 millimeter  mellan rören mot tidigare 40 millimeter. Det gäller alltså även rör med en mindre diameter än 32 mm. Är rören större än så ska det vara 60 mm mellan rören.

Det har under flera år funnits en osäkerhet kring vad som gäller vid elgenomföringar. Byggkeramikrådet har därför tydliggjort reglerna kring detta. Det nya är att el i våtrum ska utföras med fixerad genomföring med minsta diameter 16 mm eller med annan av leverantör anvisad produkt som är tätningsbar med lämplig försegling från det godkända tätskiktssystemet. Genom vägg vid plats för bad eller dusch får endast nödvändig genomföring för apparater vid platsen finnas.

Infälld apparatdosa till lysknapp vid dörren i våtzon 2 kräver däremot inte tätning.

Ytterligare en uppdatering gäller dörrkarmar och trösklar. Rådet där från årsskiftet är att karm och tröskel ska vara i liv med underlaget för tätskiktet och satt på plats innan tätskiktet appliceras.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062